BiH spremna za početak zimske sezone

312870 2527642797895_1458190256_2864961_1494121428_nSki-centri u našoj zemlji, Jahorina, Igman, Bjelašnica i Vlašić spremno dočekuju predstojeću zimsku sezonu. Skijaške staze su uređene, novi liftovi postavljeni, smještajni kapaciteti spremni. Čeka se samo snijeg, a svi se nadaju da ih ove godine neće iznevjeriti.Bjelašnica
Ljubiteljima snježnih radosti na olimpijskoj ljepotici Jahorini će i ove sezone, koja se zvanično otvara između 02. i 04. decembra, na raspolaganju biti 20 kilometara skijaških staza, od onih za početnike do staza za vrhunske skijaše.

"Olimpijski centar Jahorina se u proteklom periodu modernizovao izgradnjom dva šestosjeda i vještačkim osnježavanjem dijela skijališta (staza Skočine i prevojnice Ogorjelice I i Ogorjelice II), što je hotelijerima i turističkim radnicima vratilo optimizam da će se Jahorini vratiti stari sjaj kako bi opet mogla stati rame uz rame sa vodećim svjetskim skijaškim centrima", kazala je za Sarajevo-x.com Zorica Stojanović, glasnogovornica Olimpijskog centra Jahorina.

Iz OC Jahorina najavljuju da će kvalitet staza biti dodatno poboljšan zahvaljujući kupovini dva nova ratraka sa vitlom. Ovo su prvi tabači sa vitlom na ovim prostorima, koji će dodatno poboljšati nivo usluge u predstojećoj sezoni.

Skijaške staze zatravnjenje, postavljeni novi liftovi.

 

I radnici preduzeća ZOI'84 su u proteklom periodu vrijedno radili kako bi spremno dočekali zimsku sezonu, te posjetiocima Bjelašnice i Igmana ponudili najbolju uslugu.

"Izvršeno je zatravljivanje 60.000m2 staze, zamijenjen je ski-lift Heliodrom čime smo povećali kapacitet skijaša, a u toku je instaliranje šest novih baby liftova, po dva na Malom i Velikom polju i u Babinom dolu, te izrada parka za djecu na Malom polju u okviru kojeg će biti i sanjkalište i koji će imati svoju namjenu u toku cijele godine. Radi se i redovan remont vertikalnog transporta i mašina za uređenje staza, nabavka zaštitne opreme i snjegobrana", rekla nam je Muamera Šehić, glasnogovornica ZOI'84. Sezona na Bjelašnici i Igmanu počinje 15. decembra.

 

Jedna od najprimamljivijih i najtraženijih zimskih destinacija, koju svake godine pohode brojni domaći i strani turisti, je i Vlašić. Sezona na ovoj pitomoj planini će biti otvorena uz Festival Zimski dani turizma drugog vikenda decembra.

"Ove godine ponuda će biti bolja i kvalitetnija. Poboljšali smo kompletnu infrastrukturu, rasvjetu, staze su zatravljenje. Očekujemo još montažu priključne infrastrukture za topove za vještačko zasnježivanje. Nažalost, ni ove godine nećemo imati liftove za punu visinu. Doduše, administrativni problem koji smo imali je riješen nakon dvije godine tako da su radovi u završnoj fazi. Ako ne bude snijega, mi smo spremni, ali sudeći prema vrelom ljetu mislim da možemo očekivati oštru zimu sa padavinama", kaže Nihad Korić, predsjednik Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona.

 

Akcijska prodaja sezonskih ski-karata

Glavni ski-centri u BiH i ove godine su snizili cijene svojih usluga.

"Olimpijski centar Jahorina i ove godine ide sa sniženjem cijena kada je u pitanju smještajni dio. Cijene pansionskih usluga u hotelu Bistrica za sezonu 2011/2012 će se kretati u rasponu od 45 do 83 KM. Od 10. oktobra pa do 20. novembra traje akcija prodaje sezonskog ski-passa sa slikom (za odrasle i djecu) koji košta 275 umjesto redovnih 550 KM", ističe Stojanović.

Akcijsku prodaju ski-karata ima i preduzeće ZOI.

 

"Kako bismo omogućili što većem broju građana da skijaju, ove godine je u cijenu sezonske ski-karte uključeno i noćno skijanje. U toku je akcijska prodaja ski-karata pa tako sezonska karta, u koju je uključeno i noćno skijanje, košta 280KM, dok sezonska karta sa noćnim skijanjem i parkingom košta 330 KM", pojašnjava Šehić.

 

Sezona počinje 15.decembra i otvaranje se već godinama održava u saradnji sa ostalim ski-centrima u BiH.

 

Svi se nadaju da se neće ponoviti scenario od prošle godine kada je nedostatak snijega upropastio sezonu. No, ukoliko snježne padavine, ipak, izostanu, ski-centri će pristupiti vještačkom zasnježivanju.

 

piše sarajevo-x.com

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17