Požar na Boračkom jezeru prijeti kućama i endemskom drveću

požari-u-BIH1Požar u šumama kod Boračkog jezera se i dalje širi. Teren je nepristupačan, vatrogasci sa zemlje ne mogu mnogo toga učiniti, a EUFOR-ov helikopter je danas upućen u Bratunac. Vatra se spušta prema kućama, a mogla bi zahvatiti i dio šume gdje se nalazi endemska vrsta munike.

Većina požara na podrčju opštine Konjic je lokalizovana, no požar na Boračkom jezeru i dalje bjesni. Teren je nepristupačan, od dima se ništa ne vidi, a bez pomoći helikoptera vatrogasci neće uspjeti suzbiti vatrenu stihiju.
"Izlazimo na teren kako bismo pokušali napraviti plan akcije za lokalizovanje požara. Ukoliko uspijemo načiniti plan uslijedit će velika akcija, no teren je zaista nepristupačan. EUFOR-ov helikopter, koji je proteklih dana gasio požar, danas je upućen u Bratunac, a zbog administrativnih problema, odnosno dogovora o pokriću troškova, danas vjerovatno neće stići ni ruski helikopter", kazao je za Klix.ba Husein Hodžić, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu i vatrogastvo Općine Konjic.
Istakao je da je veliki problem to što je iznad Boračkog jezera borova šuma, a vatra prijeti i endemskoj vrsti munike. 
"Dežuramo danonoćno, vatra je zaprijetila kućama. Niz šumu se kotrljaju kamenje i panjevi koji gore te smo neprestano u stanju pripravnosti", dodao je Hodžić.
I mještani Boračkog jezera su u pripravnosti.
"Od dima se ništa ne vidi, a vatra je na nekih sto metara zračne linije od kuća. Dvije porodice su morale napustiti svoje domove. Supruga i ja po cijelu noć dežuramo, jezivo je", kazao je za Klix.ba jedan od mještana.
Ruski helikopter, koji bi trebao pomoći u gašenju požara, još nije stigao u BiH zbog administrativnih problema, jer je potrebno osigurati 100.000 KM za gorivo. Ministarstvo sigurnosti zatražilio je sredstva od Ministarstva finansija te čekaju njihovu odluku kako bi mogli pozvati upomoć kolege iz Rusije.
Jednim helikopterom zasigurno će biti nemoguće ugasiti požare koji bjesne našom zemljom. Sinoć su na području općine Konjic ugašena dva veća požara - jedan iznad deponije te požar u povratničkom naselju Gakići.
"Mještani Gakića su se brzo organizovali i pomogli nam da ugasimo požar. Zahvaljujemo im na pomoći, jer su nam pomogli da brzo lokalizujemo požar koji je prijetio selu", kazao je Hodžić za Klix.
Uprava za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske također ne može pomoći u gašenju požara u BiH jer i kod njih bjesne požari.
Podsjetimo, u općini Konjic proglašeno je stanje elementarne nepogode.
  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17