PREDSTAVLJAMO: PSD Prenj i GSS stanicu Mostar

zelena glava autor jasmin dracePlaninarsko-smučarsko društvo “Prenj” osnovano je 1950. godine u Mostaru, pod prvobitnim nazivom “Plasa”. Razvojem planinarstva u Mostaru, koje se uglavnom odvijalo po planini Prenj, Društvo je 1952. godine promjenilo naziv u PSD ''Prenj''. Od osnivanja do danas kroz članstvo Društva prošle su generacije mladih ljudi, a mnogi od njih su se zadržali u Društvu dugi niz godina.

Osnovna djelatnost Društva je razvijanje ljubavi prema planini i prirodi, s ciljem edukacije djece i mladih životu u prirodi i s prirodom. Planine Velež, Prenj, Čvrsnica i Čabulja zemljopisno su povezane u prekrasan planinski niz i predstavljaju jedinstven prirodni okvir, te su kao takve iznimno atraktivne.

Aktivnosti Društva u poslijeratnom periodu su bile smanjenog intenziteta. Mnogi aktivni članovi, za vrijeme rata, napustili su Mostar, a svi objekti u vlasništvu Društva u planinama potpuno su uništeni. Do rata PSD “Prenj” je imao dva doma na Rujištu (mali i veliki), planinarski dom na Bijelim vodama, planinarski dom na Jezercu i sklonište na Brasini. Pored planinarskih objekata korišteni su planinarska kuća na Velikom vilincu, te cijeli niz lovačkih kuća i stočarskih katuna. Svi ovi objekti su uništeni tijekom rata.

Poslijeratna obnova Društva bila je iznimno teška. Ipak, Društvo je uspjelo okupiti stare članove i znatan broj mlađih, novih članova, te ponovo pokrenuti aktivnosti i postati nezaobilazan sudionik u svim aktivnostima vezanim za planinarstvo, alpinizam, spašavanje u planinama i slično.

IMG 3514Jedan od značajnih projekata Društva je obnova planinarskog doma na Bijelim vodama, a koja je krenula na inicijativu Fondacije Adnan Krilić iz Amerike, država New York. Adnan Krilić je prije rata bio aktivan član Planinarsko-smučarskog društva ''Prenj'' iz Mostara. Za vrijeme rata otišao je u SAD gdje je ostao živiti. Nažalost, poginuo je 05. listopada 2005. godine, na ronjenju u Meksičkom zaljevu. Njegova supruga, sestra i prijatelji osnovali su Fondaciju Adnan Krilić i prikupljena sredstva donirali PSD ''Prenju'' Mostar s namjenom obnove objekta na Bijelim vodama. Dom je obnovljen 2009. godine i nosi ime „Planinarski dom Adnan Krilić na Bijelim vodama“.  Važno je istaknuti da su obnovu Doma radili članovi Društva i Gorske službe spašavanja Stanice Mostar, kao i brojni volonteri, ne štedeći sebe, svoj trud i snagu iznoseći građevinski materijal na 1450 metara nadmorske visine.

Poseban uspijeh je i ponovno pokretanje rada Stanice Gorske službe spašavanja koja je uspjela da okupi dvadesetak mladića, spremnih proći sve obuke potrebne za sticanje zvanja gorskog spašavatelja.

Elementarna nepogoda GSS Stanica Mostar.6Gorska služba spašavanja Stanica Mostar je neprofitabilna, dobrovoljna, samostalna, nevladina, izvanstranačka, sportsko-humana organizacija, koja okuplja spašavatelje iz planinarskih društava grada, ne vršeći nacionalnu, vjersku, rasnu i političku diskriminaciju. Osnovana je 1965. godine i članica je Međunarodne udruge gorskih spasilačkih službi IKAR-CISA. Cilj Službe je razvoj i unapređenje sigurnosti u planinama, nepristupačnim mjestima, kao i područjima zahvaćenim vremenskim neprilikama. Njeni članovi su uglavnom mladi ljudi, s razvijenim proaktivnim pristupom u prosocijalnom ponašanju što je u situaciji kada je Grad Mostar, zbog vremenskih neprilika, ostao potpuno paraliziran, došlo do punog izražaja. Pripadnici Gorske službe spašavanja Stanice Mostar i volonteri, koji su im se pridružili, odigrali su značajnu ulogu i spasili mnoge živote.

Altruizam, empatija i humanost, koje grad odavno nije osjetio,  u vrijeme elementarne nepogode, u veljači 2012. godine, obilježili su svakodnevnicu. Ukupno 185 uspješnih intervencija spašavanja, te hospitaliziranja ugroženih osoba, izvelo je dvadesetdva člana Stanice uz pomoć volontera. Prioriteti su bili: unesrećeni, trudnice, djeca i ljudi s posebnim potrebama, bolesni, stari i iznemogli. Kako bi osigurali potrebitu pomoć nevremenom ugroženom stanovništvu, Stanica je prvih pet dana djelovala bez materijalnih sredstava, a akcije su izvoðene samofinanciranjem.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17