Rijeka: Šest ljudi se otrovalo biljkom nalik na medvjeđi luk/srijemuš

RIJEMUSŠest pacijenata u vrlo kratkom roku je otrovano alkaloidom kolhicinom, a svi se liječe ili su se liječili u KBC-u Rijeka, priopćeno je iz tog centra. Alkaloid kolhicin nalazi se u otrovnoj biljci mrazovac, koju se nesretni pacijenti zamijenili s vrlo sličnom ljekovitom biljkom poznatom kao medvjeđi luk, pasailuk ili srijemuš.

'Alkaloid kolhicin može izazvati vrlo ozbiljne poremećaje zdravstvenog stanja, sve do smrtnog ishoda', stoji u priopćenju KBC-a Rijeka, koje potpisuje ravnatelj Herman Haller, a u kojem se dodaje da će sutra ujutro biti održana konferencija za novinare kako bi se javnost obavijestila o potencijalno smrtonosnoj zamjeni tih dviju biljaka te prevenciji daljnjih trovanja.

Je li kod nekog od šestero otrovanih pacijenata eventualno došlo do smrtnog ishoda ili su otpušteni na kućnu njegu, pokušali smo doznati od ravnatelja Hallera, no njegov telefon preusmjeren je na ravnateljstvo. 'Profesor Haller je na fakultetu, a informacije ćete dobiti sutra', rekla nam je njegova tajnica. Šef Zavoda za gastroenterologiju Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka dr. Davor Štimac također nije bio dostupan. Piše tportal

 Prisjetimo se što je pravi srijemuš 

MEDVJEĐI LUK, SRIJEMUŠ, PASILUK
Allium ursinum

Drugi nazivi: divlji luk, divlji češnjak, sremuš, cremoš,srijemoš.

Cvate bijelim štitastim cvjetovima uzdignutim nad eliptičnim, duguljastim listovima intenzivno zelene boje. Protrlja li se bilo koji dio biljke među prstima osjeti se karakterističan miris na bijeli luk.
U proljeće je ovaj luk najbolji lijek koji čisti krv, žuč i jetru .Kod branja ove biljke potreban je oprez da se ne zamijeni za otrovnu vrstu kao npr. mrazovac ili đurđevak jer im je lišće nalik na lišće medvjeđeg luka ! Zato se oslonite na miris biljke jer druge biljke tako ne mirišu.

Ljekoviti dijelovi biljke su mladi proljetni listovi koji se beru u aprilu i maju, te podzemne lukovice koje se sakupljaju u ljetnim i jesenjim mjesecima. Biljka koristi samo u svježem stanju i zato sušenje ne dolazi u obzir.

Ljekovite preparate valja praviti samo u sezoni, dok su dostupni mladi listovi i sočne lukovice.
Terapeutsko djelovanje ove biljke jednako je djelovanju bijelog luka, a u obje biljke za to je zaslužna visoka koncentracija eteričnih ulja što sadržavaju sumpor (alicin).

Povoljno djeluje u liječenju arterioskleroze, visokog krvnog pritiska i na niz želučanih i crijevnih tegoba te bolesti jetre.
Djelotvoran je lijek protiv crijevnih parazita kod djece, a stimuliše i rad želuca i crijeva.
Uzimanje ekstrakta medvjeđeg luka pokazalo se korisnim u terapiji mnogih bolesti disajnih organa (bronhitis, astma i dr.).
Može se koristiti u obliku tinkture koja se priprema brzo i jednostavno. Osim toga, u obliku tinkture ljekoviti sastojci su pristupačni tokom cijele godine.
Uspješno se primjenjuje kod hematoma i otvorenih rana koje teško zacjeljuju. Pomaže da se lakše izluči višak sluzi iz pluća pa se tako omogućava iskašljavanje i lakše disanje. Medvjeđi luk ima i antibakterijsko delovanje.


  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17