Brza vožnja biciklom svaki dan produžuje život za pet godina

brza-voznja-biciklom-svaki-dan-produzuje-zivot-za-pet.jpgKod biciklista koji provedu 30 minuta na dan na biciklu rizik od srčanog udara snižava se za 82 posto, dok se rizik od prerane smrti od bilo kojeg zdravstvenog uzroka smanjuje za više od 50 posto. Oni koji bicikl voze brže i ulažu veći napor, žive i do pet godina duže od onih koji bicikliraju sporije, otkriva 20-godišnja studija Sveučilišne bolnice Bispebjer Kopenhagen.

Muškarci koji pedaliraju prosječnom brzinom žive 2,9 godine dulje, dok žene brze biciklistice žive 3,9 godine duže od onih koji se voze sporo. Brzi biciklisti koji provedu više od sat vremena na dan na biciklu, imaju najbolje šanse za izbjegavanje prerane smrti iz bilo kojeg zdravstvenog razloga, ističu znanstvenici.

- Ovo istraživanje pokazuje da bi veći dio dnevne tjelesne aktivnosti trebao biti snažan, ali u skladu s vlastitim tjelesnim mogućnostima - napominje voditelj istraživanja doktor Peter Schnohr.   

Redovita aktivnost smanjuje rizik od niza zdravstvenih problema, uključujući pretilost, rak, dijabetes, depresiju i bolesti srca. Međutim, ako tek počinjete s vježbanjem trebate krenuti laganijim tempom jer bi vas preveliki napor mogao dovesti do problema sa srcem, tvrdi profesor Peter Weissberg iz britanske zaklade Srce. 

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17