Pripreme za putovanje treba poduzeti na vrijeme

pripreme-za-putovanje.jpgImajući na umu, između ostalog, da je dobivanje liječničke pomoći u stranim zemljama ponekad teško te da put bez zdravstvenog osiguranja, čak i zbog banalnih ozljeda, može ispasti vrlo skup, za putovanje se potrebno pripremiti i o njemu razmišljati na vrijeme.

Ponajprije na provjerenim izvorima ili od stručnjaka doznajte treba li se za odlazak u određenu zemlju cijepiti. Budući da neka cjepiva počnu djelovati tek nakon određenog vremena, to biste trebali obaviti barem dva mjeseca prije puta. Važno je također doznati kakva je kvaliteta vode na vašem odredištu, je li pitka ili nije. Ako voda nije sigurna, vodite računa da pijete samo onu u boci. Vodu kojom se koristite za pranje zuba ili, primjerice voća, trebali biste dezinficirati za to predviđenom tabletom, kažu liječnici. Uz to bi, napominju, svakako trebalo izbjegavati led. Ako u posljednje vrijeme niste bili kod stomatologa, obavezno se pobrinite da ga prije puta posjetite. Stomatološka je skrb u mnogim zemljama poprilično skupa, pa je zube, zbog preventive, puno pametnije provjeriti na vrijeme. Putujete li dugim letom, barem jedanput u sat vremena ustanite i prošećite se zrakoplovom, ističu stručnjaci. Tako će vaša krv slobodno cirkulirati te će se smanjiti rizik od duboke venske tromboze, objašnjavaju.  

PROVJERA OSIGURANJA
Svakako provjerite pokriva li vaše opće zdravstveno osiguranje (te eventualno dodatno osiguranje), sve, ništa ili barem manji dio troškova liječenja u zemlji u koju ste upravo naumili otputovati.

HRANA MORA BITI KUHANA
Jedete li na odredištu sirovu hranu poput voća i povrća, radije ih ogulite, kažu liječnici. Pazite da kuhana hrana bude vrela i sasvim kuhana. Izbjegavajte školjke, osobito one koje se, poput oštriga,  jedu sirove.  

RASPITAJTE SE O PROMETU
Dobro upoznajte lokalne znakove i, da biste bili sigurni u prometu, doznajte u kojem se smjeru prometuje u zemlji koju ćete ljetos posjetiti.

OPREZ S BILJKAMA
Budući da ih privlače šarene bobice i sjemenke, djeca su u najvećoj opasnosti od otrovnih biljaka. Sumnjate li da ju je netko progutao, pokušajte pronaći biljku i sačuvajte uzorak koji ćete dati liječniku.

ČUVAJTE SE INSEKATA I UGRIZA ŽIVOTINJA
Ako ih odmah ne liječite, ugrizi nekih životinja mogu imati ozbiljne, čak i kobne posljedice. Zato je nužno biti krajnje oprezan sa svim, pa čak i pitomim životinjama koje srećete putem. Šećete li predjelima s visokom travom ili šumom, zbog opasnih zmija i krpelja obvezno odjenite hlače dugih nogavica, čarape i majice dugih rukava. Svakako se pobrinite da su djeca primjereno odjevena i koristite repelente protiv insekata. Ako su vam propisane tablete protiv malarije, pazite da ih redovito uzimate.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17