Ovo su najveća čuda prirode

slapovi iguazu.jpgNakon što je u izboru prikupljeno milijun glasova iz cijelog svijeta, objavljena je lista sedam novih čuda prirode, a to su: amazonska prašuma, slapovi Iguazu, indonezijski nacionalni park Komodo, zaljev Halong u Vijetnamu, južnokorejski otok Jeju, podzemna rijeka Puerto Princesa i južnoafrička planina Table.

Amazonska prašuma, koju još zovu plućima zemlje, prostire se na više od sedam milijuna kvadratnih kilometara i dijeli čak devet država.

Gromoglasna tutnjava i divlja igra vode na granici Brazila i Argentine čine jedno od novih čuda našeg planeta. Slapovi Iguazu obuhvaćaju čak nekoliko stotina većih i manjih slapova. Što se tiče visine slapova, najveći je visok osamdesetak metara, što je znatno manje od najvišeg vodopada na svijetu - Angelovog slapa u Venezueli.

Nacionalni park Komodo je nacionalni park u Indoneziji, a nalazi se u području Malih sundskih otoka.
Čine ga tri veća i mnoštvo manjih otoka. Ovaj nacionalni park je omiljeno mjesto za ronioce iz cijelog svijeta.

Prirodni fenomen koji se nalazi u Vijetnamu je zaljev Ha Long. Gotovo dvije tisuće otočića i hridi "razbacano" je u smaragdnim vodama. Posjetiteljima je jako interesantno i njihovo podzemlje koje je puno špilja.


zaljev ha long.jpgVulkanski otok Jeju nalazi u Korejskom tjesnacu (Tihi ocean). Najveći je otok u Južnoj Koreji, a na njemu je Hallasan, najviša planina Južne Koreje, ujedno i vulkan, koji je zadnji puta bio aktivan prije više od 800 godina. Otok je cijeli prikriven vulkanskim kamenjem i vulkanskim tlom.

Nacionalni park podzemne rijeke Puerto Princesa nalazi se na Filipinima. Riječ je o jednoj od najduljih podzemnih rijeka na svijetu. Biljni i životinjski svijet ovog područja je izuzetno bogat.

Table je slavna južnoafrička planina, koja obiluje mnogim rijetkim i jedinstvenim vrstama.


komodo otocje.jpg

Među kandidatima i Plitvička jezera

Natjecanje u organizaciji švicarske neprofitne fundacije New7Wonders of Natur počelo je u srpnju 2007. Iz 220 zemalja bilo je nominirano 440 kandidata, a među njima su bila i naša Plitvička jezera.

Među finalistima našli su se Grand Canyon,planina Kilimandžaro, Veliki koraljni greben, otočje Galapagos, Mrtvo more, ali i neki manje poznati lokaliteti.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17