Zakoni koje ne želite kršiti tijekom odmora

zakoni koje.jpg

Mnoge stvari koje se nama čine posve normalnim, poput pušenja duhana i vrijeđanja vlade, u mnogim država je strogo zabranjeno. Dapače čak je i kažnjivo. Zasigurno si ne zamišljate idealan odmor u zatvoru i plaćanje kazne koja vrijedi kao tjedni smještaj u hotelu. Prije putovanja u konzervativnu i za nas neobičnu državu, potrebno je proučiti zakone. Donosimo pravila koja nipošto ne želite kršiti.

Tajland cijeni i poštuje svoju monarhiju, posebno kraljevsku obitelji. Vrijeđanje, verbalno ili ne daj Bože fizički napad, teško se kažnjava. To je na svojoj koži osjetio Oliver Jufer, 57 godišnji Švicarac, koji je zbog vrijeđanja kralja Bhumibol Adulyade dobio čak 10 godina zatvora. Gospodin je htio kupiti pokoju pivicu kako bi se malo opustio, no prodavač mu je nije htio prodati. Taj dan je kralj naime imao rođendan, a običaj nalaže zabranjenu prodaje alkoholnih pića. To je razljutilo gospodina Jufera koji se okomio na kraljevske portrete. Ubrzo je uhićen i prebačen u zatvor. Međutim isti kralj, kojeg je neoprezni Švicarac uvrijedio, pomilovao je kažnjenika.

Ekskluzivna destinacija Dubai nije samo poznata po svojoj raskoši. Poznata je i po zakonu koji zabranjuje parovima držanje za ruku. Ako se nađete na uzavrelom asfaltu ove emiratske države, male znakove nježnosti ipak ostavite za intimu vlastitog kreveta. Jer u protivnom umjesto ruke vašeg  partnera, držat će vas policijske lisice.

Pušači duhana u Butanu loše prolaze. Carina za unos duhana u zemlju je rigorozna – iznosi čak 100%. Pušenje na javnom mjestu kažnjava se sa 225$. A oni avanturistički raspoloženi turisti, koji su uhvaćeni u preprodaji duhana na ulici, bit će kažnjeni kao da je riječ u dilerima droge.
Nepoznavanje zakona države u koju se putuje na svojoj koži osjetio je i 18godišnji Amerikanac, doslovce. Zbog crtanja grafita po singapurskim autima, priveden je i kažnjen s četiri udarca palicom.

U Iranu je strogo zabranjeno započeti bilo koju vrstu ljubavne veze s lokalnim ženama. Da li je riječ o nedužnom koketiranju ili pravom ljubavnoj vezi sudu nije olakotna okolnosti.

Svatko s iti malo zdrave pameti neće unositi drogu u tuđu zemlju. A pogotovo to neće činiti pri ulasku u Indoneziju. Ova zemlja je poznata po najrigoroznijim zakona protiv droge. Priliku za sud nećete dobiti. Jedino što ćete dobiti je smrtna kazna koju se provodi strijeljanjem. Pa tko želi riskirati, neka izvoli.
Indijcima je krava sveta životinja, tako da bilo koje neprikladno ponašanje prema ovoj životinji se kažnjava. Tako za klanje možete dobiti do čak pet godina zatvora.

Sudan pak zabranjuje omalovažavanje imena Muhamed. Učiteljica Gillian Gibbons je djeci u razredu dopustila da plišanog medvjedića nazovu kako oni žele. Odluka je pala na ime Muhamed, a sud je pak neopreznoj učiteljici dodijelio 40 udaraca bičem.

Istu metodu kažnjavanja primjenjuje Saudijska Arabija za konzumaciju alkohola. Mada postoje mjesta gdje se može piti alkohol, preporučuje se ipak da to uživanje bude iza zatvorenih vrata.

Zaključak je jednostavan. Prije odlaska na dugoočekivano putovanje ne škodi raspitati se o zakonima dotične destinacije. Jer ipak putovanja trebaju ostati u dugom i ugodnom sjećanju. To sigurno ne uključuje bičevanje, zatvor ili udarce palicom.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17