Trekking - sjajna aktivnost za sve uzraste

trekking.jpg

Takozvana ekstremna verzija pješačenja jača mišiće čitavog tijela, pluća i srce; njome se mogu baviti svi, nevezano za spol i godine.

Trekking, malo zahtjevniji oblik pješačenja, danas je sve popularnija tjelesna aktivnost. Da biste izbjegli premorenost i bolove u mišićima najbolje je da birate staze koje duljinom i težinom odgovaraju vašoj tjelesnoj pripremljenosti.

Trekking kao ekstremna verzija hodanja i iznimno je korisna aktivnost. Staze za trekking podijeljene su po težini, ovisno o zoni, odnosno vrsti terena kroz koju prolaze. Trekkeri koriste čitavo tijelo i time jačaju ne samo mišiće već i čitav koštani sustav. Sport je tjelesno zahtijevan, ali njime se mogu baviti svi, nevezano za spol i dob.

Trekking je vrlo koristan i edukativan kad su djeca u pitanju - ona preko njega dolaze u kontakt s prirodom, a ujedno zadovoljavaju vlastiti potrebu za tjelesnom aktivnošću. Uz sve to, izbjegavaju i konstantno sjedenje za računalima i sve one negativne posljedice koje su rezultat današnjeg načina življenja. Jačaju srce, pluća i tijelo.

Trekking je u biti ponajviše aerobna aktivnost - otpor prilikom kretanja je malen, ali konstantan. Zato je važno da staze koje želite proći budu u skladu s vašom tjelesnom formom; bitno je da hodate prirodno bez da se pretjerano umarate. Prilikom trekkinga je aktivirano čitavo tijelo - mišići nogu, ruke radi ravnoteže, leđa...

Prehrana

Tijekom "ekstremnog pješačenja" važno je da uvijek sa sobom imate vodu i nešto hrane: oko 50 posto ugljikohidrata, 15-20 posto proteina, 25-30 posto lipida. Također je važno da u hrani ima vlakana i vitamina. Žitarice, integralne namirnice, voće i kruto povrće, na primjer. Koji dan prije odlaska na stazu poželjno je povećati unos ugljikohidrata, dok je za vrijeme trekkinga važnije imati nešto lako probavljivo i ne teško po želudac.

Odjeća

Danas postoji specijalizirana odjeća i obuća za trekkere. Bolje je da svratite do trgovine sa sportskom odjećom i kupite si potrebnu opremu (ako se želite redovito baviti trekkingom) jer je ona posebno napravljena da bude vrlo udobna, ali i jednostavna. Ta odjeća, naročito dijelovi koji su uz kožu, vrlo je pogodna za nošenje jer ne ometa optimalno funkcioniranje tijela u određenom kontekstu - kad je vruće, hladno, suho ili vlažno, tijelu funkcioniranje uopće nije otežano zbog odjeće.

Kad je obuća u pitanju, opet je važan teren i staza koju ste odabrali. Ako je manje uspona i staza nije pretjerano teška ni opasna (nema previše kamenja, stijena, kozjih staza...), najbolje je da uzmete lakše cipele za trekking. U slučaju da krećete na zahtjevnije staze, obujte višeslojne cipele ili specijalne čizme.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17