Kada je bolje ne izgledati kao turist

izglturistSpremajući se na put ne treba zaboraviti da sitne (uobičajene) neugodnosti nisu najgore što vam se u stranoj zemlji može dogoditi. Na sve više mjesta turisti često mogu ostati i bez mnogo više od novca, pa je poželjno da pojavom što manje odudaraju od sredine u kojoj su se zatekli.

Putnici su često žrtve džepara, prosjaka, razbojnika, prostitutki, pa čak i otmičara ili terorista. Kako biste izbjegli da se dugo planirani odmor pretvori u noćnu moru, potrudite se da u stranoj zemlji ne izgledate kao da ste pali s drugog planeta i time na sebe privučete nepoželjnu pažnju ili se dovedete u opasnost.

Informirajte se o odredištu

Što više znate, bit ćete sigurniji. Zato se raspitajte o vremenu, provjerite vodiče i internetske forume kako biste doznali tuđa iskustva. Podatke o mogućim opasnim mjestima ili lokacijama nesigurnima za turiste možete doznati i iz medija ili na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Istražite lokalne običaje

Lokalne običaje neophodno je poštovati. U nekim zemljama, na primjer, valja razmisliti trebaju li žene hodati otkrivenih koljena te mogu li nositi hlače, što je neprihvatljivo većini religioznijih muslimana. Pravilo se može odnositi i na jednostavnije stvari. Prelazite li cestu u Britaniji, Australiji ili Japanu, primjerice, ne zaboravite najprije pogledati na desnu stranu.

Odjenite se u skladu s okruženjem

Odjenite udobnu obuću, a odjeću pokušajte prilagoditi okolini. Ne morate se doslovno prerušiti u ljude koje vidite oko sebe, ali pokušajte dokučiti što je normalno, a zbog čega bi vas mogli gledati u čudu. Zapamtite da su manje sredine sklonije konzervativnijem oblačenju, a u gradovima pokušavajte izbjeći majice sa simbolima nekog drugog, u toj okolini možda i ne baš omiljenog područja.

Izbjegavajte puno prtljage

Ne nositi puno prtljage – torba s rezervnom obućom i kozmetikom te kofer za odjeću mogu biti dovoljni i za turneju od mjesec dana. Veliki i teški koferi dodatno otežavaju prtljagu i usporavaju vas. Nije loše odabrati i kofere čije boje ne privlače previše pažnje. Dakle, boja bi trebala odgovarati koloritu područja koje posjećujete ili klimatskim uvjetima.

U obilaske nosite manji ruksak ili, još bolje, torbicu. Ako vam situacija to dozvoljava, čim više stvari ostavite u hotelu ili sobi gdje ste smješteni. Novac i dokumente ne držite na istom mjestu, bez obzira na to jesu li uz vas ili u smještaju, a kamere, fotoaparate i telefone nosite diskretno, odnosno njima nemojte izazivati kradljivce.

Izbjegavajte kartu i koristite lokalne fraze

Nosite kartu ili plan grada, no koristite ga samo u nužnim situacijama. Ako niste sigurni kojim putem morate ići, uzmite taksi. Tako ćete izbjeći da iza ugla shvatite da ste se izgubili. Kada taksista tražite da vas odveze na određeno mjesto, odajte dojam kao da ste tamo bili već mnogo puta i da točno znate put kojim treba voziti.

Pokušajte uloviti dio lokalnog narječja. Iako nećete ovladati jezikom, poznavanje par jednostavnih fraza može vam koristiti, a možda ćete i šarmirati domaćine. Za Francuze, na primjer, kažu da znaju biti bezobrazni prema onima koji im se obrate na stranom jeziku. No većinu ih se može odobrovoljiti s nekoliko francuskih izraza, bez obzira na to koliko iskrivljeno zvučali.

Jedite poput lokalaca

Velike šanse da upadnete u oči imate i kada je hrana u pitanju. Naravno da se svaki ozbiljan putnik u tuđoj zemlji želi čim bolje upoznati s lokalnim okusima i gastronomijom, no ponegdje je pažnju potrebno obratiti i na način ponašanja za trpezom. Mnogo je naroda koji hranu jedu 's poda' ili sa stolova malo povišenih od tla. Neke je kuhinje, kao što je etiopska, nemoguće jesti priborom. Dovoljni su vam kruh i prsti, a u tropskim krajevima umjesto tanjura možete očekivati delicije poslužene na listovima banane.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17