U pokušajima da osvoji vrh Everesta Japanac ostao bez devet prstiju

b_150927043.jpg

Japanski planinar Nobukazu Kuriki ostao je bez devet prstiju od promrzlina u pokušaju da se popne na Mount Everest 2012. godine. Ipak to ga nije obeshrabrilo te je pokušao još jednom, ali je morao odustati bez ispunjenog cilja.

Obraćajući se javnosti na svojoj Facebook stranici Kuriki je objasnio zbog čega je morao odustati u svom posljednjem pokušaju prije dva dana.

"Trudio sam se veoma mnogo, koristeći svu energiju, ali probijanje kroz dubok snijeg trajalo je predugo. Da sam nastavio dalje, ne bih se vratio živ", kazao je Kuriki.

Ovaj 33-godišnjak je prva osoba koja se pokušala popeti na vrh Mount Everesta nakon razarajućeg zemljotresa u Nepalu, u aprilu ove godine. Bio je to njegov peti pokušaj u posljednjih šest godina. Ipak, zbog prevelike opasnosti Kuriki je morao odustati, ali je svima zahvalio na podršci koju su mu pružali, prenosi BBC.

On je koristio istu rutu kao i Edmund Hillary i Tenzing Norgay, kada su postali prvi ljudi koji su osvojili Everest 1953. godine.

Prethodno je ovaj japanski planinar izgubio devet prstiju kada je proveo dva dana u snijegu tokom 2012. godine, na temperaturi od -20 stepeni.

klix.ba

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17