Izlet na Čvrsnicu - PSD Prenj

cvrsnica 8 - 2013Planinarsko-smučarsko društvo „Prenj“ iz Mostara je, u nedjelju 28.04.2013. godine, u suradnji s Gorskom službom spašavanja Stanice Mostar, organiziralo izlet za građanstvo i polaznike 38. Planinarske škole.

Prolazeći dobro markiranom stazom Grabovica – Žlijeb – Tise, izletnici su se mogli uvjeriti u niz ljepota planinskog područja Čvrsnice. Staza, koja traje oko dva i po sata hoda, vodi kroz nedirnutu šumu do lovačke kuće na Žlijebu (1100 m nadmorske visine).

Iako je odredište izleta bila lovačka kuća, dio izletnika se je, u pratnji članova Gorske službe spašavanja Stanice Mostar, uputio prema planinskoj kući na Tisama (1380 m nadmorske visine). Zahvaljujući dobroj organizaciji i prijatnom raspoloženju izletnika, uspon je protekao bez problema, a na Žlijebu i Tisama su upriličena predavanja za izletnike.

Enes Zukić, licencirani gorski spašavatelj iz Stanice Mostar, održao je predavanje na Tisama i izletnike upoznao s osnovama planinarenja i opremom koja se koristi u planinarstvu.  Zahvaljujući gostu predavaču Amiru Varišiću, tajniku Udruženje za zaštitu okoline "Zeleni - Neretva" iz Konjica, izletnici su kod lovačke kuće na Žlijbu saznali više o prirodnim bogatstvima planina Hercegovine i mehanizmima zaštite prirode.

Sa žaljenjem navodimo da smo na nekim mjestima zatekli nepropisno odlaganje otpada, osobito kod planinske kuće na Tisama, čime se ozbiljno narušava planinarske etika. Ovim putem bi uputili molbu svim ekoturistima da se prema prirodi odnose s poštovanjem i pravilno postupaju s otpadom, odnosno isti vrate i odlože u kontejnere za otpad, te tako doprinesu očuvanju okoliša.  

Tekst piše: Slađana Bem

Fotografije: Elvir Ćišić

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17