Lavina zatrpala alpiniste: GSS izvukao trojicu, traže četvrtog

lavina2012Pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić rekao nam je da će dvojicu ozlijeđenih alpinista helikopterom pokušati prebaciti u bolnicu. Treći kojeg su izvukli lakše je ozlijeđen. Pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić rekao nam je u 16.15 sati kako su spasitelji na terenu uspjeli otrpati trojicu alpinista iz snijega, dok za četvrtim još tragaju.

Dvojica su ozlijeđena te će ih pokušati helikopterom prevesti u bolnicu. No, zbog lošeg vremena i jakog vjetra to možda neće biti moguće, objašnjava Prizmić. Dodaje da je alternativa da ih spuste nosilima te potom prebace u bolnicu u Split. Treći alpinist je relativno lakše ozlijeđen i neće ga voziti helikopterom, dodaje Prizmić. Svi su alpinisti sa splitskog područja. 

Snježna lavina zahvatila je četvero alpinista tijekom zimskog uspona na najviši vrh Kamešnice, planine na granici Hrvatske i BiH, u Zagori iznad Sinja. U tijeku je velika akcija spašavanja, a na teren je helikopterom krenuo tim spasitelja s dvoje liječnika. HGSS je dojavu dobio nešto prije 14 sati od jednog alpinista koji je zahvaćen lavinom. 

HGSS je na svojim stranicama nešto iza 15.30 sati izvijestio da su spasitelji došli pod lavinu i uspostavili glasovni kontakt s trojicom zahvaćenih alpinista. Ne zna se što je s četvrtim alpinistom.  

Navodi se kako je lavina vrlo duga te se pokrenula na nadmorskoj visini od 1500 metara, a zaustavila se na 1000 metara nadmorske visine. Područje lavine dugo je oko 500 metara, a HGSS se još nije probio do lavinskog stošca. Uz tim koji je stigao helikopterom, prema mjestu nesreće probijaju se i druge ekipe HGSS-a koje su krenule iz Splita, Šibenika, Gospića i Zadra. Prema mjestu nesreće probijaju se skijama i uz pomoć alpinističke opreme. Uz više stanica HGSS-a u pripravnosti su i timovi potražnih pasa. 

Uskoro više

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17