PS BiH organizira najmasovniji uspon Maglić 2386m.n/v.

maglic IIPlaninarski savez Bosne i Hercegovine za vikend  22. i 23. Septembra 2012.g. u sklopu jubileja 120 godina organiziranog planinarstva u Bosni i Hercegovini,  ORGANIZIRA najmasovniji uspon planinara na najviši vrh BiH Maglić 2386m.n/v.

Uspon na Maglić je zahtjevan, jer se radi o usponu na vrh preko 2000m, gdje nema šume, veći dio uspona je strm kroz kleku, sa travom i kamenjem, a na pojedinim dijelovima i po stijenama. Ovaj vrh ima poseban i grandiozan pogled na obližnje planine Volujak i Bioč, na Trnovačko jezero 1500 mn/v, a onda na Durmitor i cijeli niz  bosanskih planina prema sjeveru i sjeverozapadu.

    

Planinarski savez će obezbijediti vodiče za uspone iz dva pravca, i to :

  1. I.USPON SAJLOM – kategorija VRLO TEŠKA STAZA
  2. II.PLANINARSKI USPON – SMJER POŠTAR – kategorija TEŠKA STAZA

Okupljanje učesnika je 21.(petak) septembra 2012.g. u poslijepodnevnim i večernjim satima na Prijevoru 1668m.n/v. Do Prijevora se dolazi vozilom (kombi, manji autobus, putničko vozilo)  makadamskim putem od naselja Tjentište prko Dragoš sedla do Prijevora. Dužina oko 9km.

Plan aktivnosti :

  • Okupljanje i potpis učesnika do 08:00h 22.09.2012.g.
  • Vrijeme polaska je u 08:30 sati 22.(subota) 09.2012.g..
  • Uspon na vrh je do 13:00 sati,
  • Povratak sa vrha do 18:oo sati,
  • Večernje druženje na Prijevoru,
  • 23.09.2012.g. slobodan povratak kućama.

Obaveze :

  • Svi učesnici sami sebi organiziraju prijevoz /dolazak i povratak/, hranu i osvježavajuće napitke, potrebnu opremu za bivak na Prijevoru i za uspon na vrh.
  • Planinarski savez Bosne i Hercegovine obezbjeđuje stručne vodiče i ekipu GSS.
  • Uspon sajlom – je kategorisan kao vrlo teška staz, te svi učesnici koji žele ostvariti uspon na vrh obavezno moraju imati :

-      Prusiku (pomoćno uže dužine 6m debljine 5-7mm),

-      Alpinistička kaciga,  

Napomena :  Svi učesnici učestvuju na svoju ličnu i materijalnu odgovornost.

Plan uspona :

  1. I.Uspon sajlom

Polazi se sa Prijevora prema zapadnim stijenama preko livada i sipara , prelazi se na desnu stranu sipara , nastavlja kombinirano travnatim i kamenitim dijalovima do sajle. Nastavlja se opreznu uz stijene do crvenog kamena te desno ispod stijene do malog sedla, gdje se izlazi na strmi travnati dio koji vodi do samog vrha. Uspon je kategorisan kao vrlo teška staza te je obavezno potrebna alpinistička kaciga i prusika za lično osiguranje ili sigurnosna traka (zamka) sa dva HMS karabinera. Vodiči će postaviti uže na djelu gdje bude potrebno dodatno osiguranje.

  1. II.Planinarski uspon – smjer poštar

      Predlaže se transfer vozilima do Lokve Dernečišta gdje se ista ostavljaju. Kreće se desno prema šumi Aluge markiranom stazom prema kotlu Konj. Nastavlja se strmom stazom koja ide najvećim dijelom travnatim i manje kamenitim predjelom do sedla između Bosanskog i Crnogorskog Maglića. Dalje desno markiranom stazom do samog vrha. Uspon je kategorisan kao teška staz te je potrebna opreznost, a vodiče će ponijeti i dodatnu oprenu u slučaju da ista bude potrebna radi sigurnosti učesnika.

    

Upute tokom aktivnosti:

Učesnici trebaju da budu organizirani tokom dolaska i polaska.

Učesnici sami sebi nose šatore ili drugu potrebnu opremu za boravak u bivku i za uspon.

Sigurnosne upute :

U suglasnosti vodiča i organizatora  zadržavaju pravo da prije, u samom toku aktivnosti i u toku samog  uspona na Maglić mogu donijeti odluku da učesnika koji je eventualno iscrpljen, neadekvatno opremljen  ili drugo što dovodi u opasnost istog,  ne dozvole dalje učeće radi sigurnosti njih samih ali i svih ostalih učesnika pohoda. Isto tako mogu donijeti odluka da se sami uspon ne izvede radi sigurnosti učesnika,  te odrede drugi datum uspona. Isti su nakon izrečenih mjera dužni podnijeti izveštaj. 

Prijave :

Svi zainteresirani treba da izvrše prijavu u kancelariju PS BiH najdalje do 15.09.2012. godine na broj telefona 033/555 - 685 ili 033/ 555-686 svakim radnim danom u vremenskom terminu od 08:00 – 14:00 sati, ili na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

    Planinarski pozdrav,                                                                    Predsjednik PS BiH

                                                                                                      Zijad Deljo, dipl.ecc. s.r.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17