Projekat "Kavkaz 12"

800px-Elbrus North 195OVOG ljeta, barem na trenutak, Hrvati će doslovno biti na vrhu Europe. Barem se tome nada sedmeročlana grupa mladih entuzijasta koja za cilj ima osvajanje najvišeg vrha Europe, točnije istočnog (5621 m) i zapadnog Elbrusa (5642 m). Alpinistički podvig dio je projekta „Kavkaz12“, a ekipa put Elbrusa kreće za točno sedam dana. 

Nova ruta, surova klima i nesređeni politički odnosi posebni izazovi Posebnost uspona je, za razliku od ostalih ekspedicija, štp za uspon nije odabrana standardna južna ili sjeverna ruta, već se otvara direktna linija prema istočnom vrhu. Nakon osvajanja istočnog vrha slijedi spušanje u sedlo i ponovno uspinjanje do zapadnog vrha i kratera.
Problematiku projekta s organizacijske strane predstavlja politika Rusije, a vezano uz dozvole boravka u regiji i kretanje Kavkazom koji je vojno-civilna zona. Sportski izazov projekta je surova klima i sam uspon do visina preko 5600 metara gdje su disanje i kretanje uvelike otežani.
Ekspediciju čine članovi riječke inicijative TLI, javnosti od ranije poznati po Prvoj hrvatskoj sveučilišnoj ekspediciji Kilimanjaro Africa 2010. Voditelj ekspedicije je, kao i u afričkom scenariju, Vitomir Maričić. Ostatak tima čine Zoran Nebić i Sandro Erceg, također članovi afričke priče, te Kristina Ribarić, Goran Matošević, Marino Petretić i Boris Zupčić.

"Mislim da imamo šansu svi se pojaviti na vrhu, ukoliko nam se vrijeme posreći, kao što je i na Kilimanjaru. Uspon bi trebao biti tehnički jednostavan i ako svi budemo u dobroj formi, te odgovorno pristupimo cijeloj priči u Rusiji, sve će proći dobro. Trenutno su nam puno bliži problemi administracije i dogovora oko dozovla, te naravno, zatvaranje financijske konstrukcije", rekao je voditelj ekspedicije Vitomir Maričić.
"Ako mogu oni, mogu i ja"
Potaknuti uspjehom dokumantarnog filma Kilimanjaro Africa koji je na svojim projekcijama okupljao zavidan broj posjetitelja, alpinisti-istraživači i ove su godine postavili za cilj snimiti, montirati i publici predstaviti novi, kvalitetniji dokumentarni film o pustolovini nazvanoj „Kavkaz12“.
Kvalitetu materijala jamči službeni fotograf i snimatelj ekspedicije Goran Matošević, inače jedan od vodećih hrvatskih reportažnih fotografa. Također, tehnički dio ekipe predvodi i Boris Zupčić koji je profesionalni snimatelj.
TLI-jevci tvrde kako upravo kroz dokumentarne filmove prožete atraktivnim kadrovima i humorom planiraju prenijeti poruku o mogućnostima dostizanja najviših vrhunaca, bilo da se radi o edukaciji, znanosti, sportu, ili doslovno – vrhovima kontinenata.

"Sve započinje vlastitom odlukom, a najčešće smo sami sebi, pod utjecajem okoline i medija, najveća prepreka do ostvarenja snova i ciljeva. Nadam se da će ovi projekti, koji su od ideje do produkcije dokumentarca isključivo u našim rukama, potaknuti druge, pogotovo mlade, na „Ako mogu oni, mogu i ja!“ način razmišljanja i djelovanja", ističe Maričić.
"Svatko ima svoje razloge upuštanja u pustolovine ovog tipa. Ono što nas svakako povezuje jest potreba za istraživanjem novih svjetova i želja za stjecanjem iskustava različitih od rutinirane svakodnevice. Bez obzira na to što smo svi i više nego zaposleni, uz dobro planiranje i organizaciju ovakvi projekti pričinjavaju nam isključivo zadovoljstvo", zaključuje Sandro Erceg, koji će se ekipi priključiti iz Norveške gdje se trenutno nalazi na poslijediplomskom doktorskom studiju.

index.hr

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17