Prvi put u povijesti izveden uspon na zaleđene slapove Niagare

will-gadd-ice-climbs-up-frozen-niagara-falls-ny-becoming-the-firs-person-to-ever-ascend-the-famous-waterfall 3Svjetski poznati alpinist, Amerikanac s kanadskom adresom, 47-godišnji Will Gadd, i 34-godišnja alpinistica Sarah Hueniken, ostvarili su u utorak, 27. siječnja, povijesni uspjeh kao prvi ljudi koji su se popeli uz zaleđene vodopade rijeke Niagare.

Gadd je godinama tražio, i uglavnom "pokoravao", spektakularne destinacije za penjanje diljem svijeta, a onda se odlučio uhvatiti u koštac s avanturom za koju je mislio da je nemoguće ostvariti.

"Obišao sam svijet u potrazi za najizazovnijim usponima, ali Niagarini vodopadi bili su moja životna misija za koju ranije nisam vjerovao da bi mogla biti ostvariva. Suočavanje sa stvarnošću tijekom penjanja bilo je nešto nevjerojatno. Osjećaš se tako sitno kad se suočiš s vodopadom", kaže Gadd.

climber-will-gadd-ice-climbing-up-frozen-niagara-falls-to-become-the-first-person-to-ascend-the-famous-waterfalls 1

Misija koja mu se činila nemogućom, ostvarena je kada je s Hueniken izveo uspon dug oko 46 metara, uz vodopad jedne od najpoznatijih svjetskih prirodnih, ali i turističkih atrakcija, koju godišnje posjeti oko 20 milijuna ljudi.

"Odrasla sam u blizini slapova i kao dijete oduvijek sam sanjala o ovome. U čovjekovoj je prirodi da bude znatiželjan i da prkosi zakonima, pa tako i gravitaciji. Svi koji su to napravili znaju da je to osjećaj koji se ne može opisati", kaže Hueniken, kako prenosi National Geographic.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17