Skadarsko jezero

Skadarsko jezero1Crna Gora je zemlja koja se može pohvaliti da ima najveće jezero na Balkanu. Na prostoru između Podgorice i Bara nalazi se Skadarsko jezero, čija se površina prostire na čak 40 tisuća hektara. Ovaj prirodni dragulj, koji ima status nacionalnog parka, osim Crne Gore, pripada i Albaniji, kroz čiju se teritoriju, takođe, prostire.

Osim što je kao država prepoznata po lijepim plažama na jugu, te visokim planinama na sjeveru, Crna Gora ima i pet nacionalnih parkova. Jedan od njih je i Skadarsko jezero, najveće jezero na Balkanu i ujedno jedini nacionalni park u kome dominiraju vodeni i močvarni ekosistemi.

Skadarsko jezero ima bogatu povijest i kulturu o čemu svjedoče brojni arheološki lokaliteti, srednjovjekovni manastiri i crkve, utvrđenja i narodna arhitektura, kao što su ribarska sela, stari mostovi, mlinovi i bunari. Status nacionalnog parka, ovo jezero dobilo je 1983., a sa površinom od 40 tisuće hektara, ovo jezero se na crnogorskoj teritoriji prostire kroz dijelove Podgorice, Bara i Cetinja.

skandarlake

Svakodnevno, mnogi posjetioci obilaze ovaj prirodni dragulj koji pruža idealne uvjete za razvoj živog svijeta, a posebno za život ptica. Prema podacima NP “Skadarsko jezero”, na jezeru živi, gnijezdi se, zimuje ili preseljava 281 vrsta ptica, pa jezero ima status područja od međunarodnog značaja za boravak ptica i nalazi se na svjetskoj listi vodenih staništa od međunarodnog značaja. Sa svake strane jezera primjetni su ribari, što pokazuje da je jezero veoma bogato ribom. Osim ptica i riba, raznovrstan je biljni svijet kako u samom jezeru, tako i u njegovom okruženju, a u ljetnim mjesecima livade lokvanja i vodenog oraška mogu se pružati kilometrima.

Skadarsko jezero2

Gosti ovog nacionalnog parka uglavnom su stranci. “Najviše nas posjećuju Francuzi i Italijani. Naših ljudi ima najmanje”, poručeno je iz turističke organizacije Bar na pitanje ko su najčešći posjetioci Virpazara i Skadarskog jezera.

Tokom ljetnih mjeseci, temperature vode na Skadarskom jezeru je iznad 27 stepeni, što je itekako primamljivo za kupače. Prosječna dubina jezera je oko 5 metara, piše Anadolija.

Skadarsko jezero3

IZVOR: Anadolija

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17