Pico de Teide – Planina od sjene

planina od sjen

Nad otokom Tenerife uzdiže se vrh Pico del Teide koji seže do visine od 3.718 metara i najveći je od nekoliko postojećih vulkana na otoku. Teide je najviša planina u Španjolskoj i najviši vrh u Atlantiku. Po visini i volumenu je treći najveći otočni vulkan u svijetu, što Tenerife čini trećim najvećim vulkanskim otokom u svijetu.

planina od sjene1

Teide je 2007. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi zbog jedinstvenog prirodnog krajolika kojemu se teksture i boje stalno mijenjaju, okružan “morem oblaka”, a koji je nastao zbog jedinstvenih atmosferskih prilika; ali i zbog toga što pruža dokaze o geološkim procesima koji točno određuju evoluciju oceanskih otoka. Te godine proglašen je i jednim od “Dvanaest blaga Španjolske”.

planina od sjene2

Na samom vrhu, na okomitim i krševitim obroncima duboke i tamne usjekline označavaju mjesta na kojima se lava izlila. Sumporni plinovi i dalje izlaze iz kratera. U vrijeme posljednje erupcije 1909. godine, rijeka lave dugačka 5 km tekla je nit sjeverozapadne padine. Prvobitni stanovnici otoka Tenerife poznati kao Guanči, vrh su prozvali Vrh pakla, što su njihovi španjolski osvajači u 15.stoljeću preveli u Pico de Teide.

planina od sjene3

U zoru Pico de Teide ulazi u kraljestvo čarolije: stoji taman na svijetlom nebu u pozadini dok izlazeće sunce osvjetljava njegove istočne padine. Ono što čini posebnu čaroliju je njegova sjena koju baca u rano sunčano jutro. Sjena ima oblik goleme piramide koja zatamnjuje vode oceana u dužini od 200 km, što je čini najdužom sjenom na svijetu.

planina od sjene6

Pico de Teide ima i važnu ulogu u ekologiji Tenerifa. Zaklonjene sjenom njegovih obranaka, biljke odlično rastu pa čak i na suhim zaravnima od lave oko kratera. U viktorijansko doba turisti koji su posjećivali otok prolazak preko kratera smatrali su iznimno opasnim pohvatom. Današnjim je posjetiteljima lakše. Do Pico de Teide može se doći cestom sa svih strana otoka, a kroz park vode pješačke staze do mjesta kao što je Cuevo del Hielo, ledena špilja na visini od 3.350 metara.

planina od sjene5

 

planina od sjene7

IZVOR: Svijet oko nas

 

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17