Sedam pravila zdravog roštiljanja

bbqLjeto je tu, a sezona roštiljanja otvorena je već za vrijeme prvih toplijih dana. Malo tko ne voli uživanciju uz društvo, zabavu i dobar roštilj. Ali, da budete vrstan majstor u roštiljanju pripazite na neke stvari koje će učiniti vaš roštilj zaista prefinim, a gosti će vam se itekako poželjeti vratiti.

Zapečeno meso

Spaljeno i zapečeno meso može povećati rizik od raka gušterače i do 60%, navodi se u studiji Sveučilišta u Minnesoti koja je pratila prehrambene navike više od 62.000 ljudi tijekom razdoblja od devet godina. Zašto? Pečenje mesa na visokoj temperaturi uzrokuje određene kemikalije koje bi mogle dovesti do bolesti. Birajte tanko narezano meso i podrezivanje masnoća prije roštiljanja, jer bi masnoće mogle dovesti do buknuća dima što dovodi do stvaranja kancerogenih otrova.

Marinirajte meso

Marinada djeluje kao barijera između meso i kancerogenih tvari. Ako ostavite meso barem 30 minuta u marinadi prije pečenja, na veliki ćete način spriječiti nastanak otrovnih tvari.

Vrijeme roštiljanja

Pripazite na to koliko dugo ostavljate meso na grilu, to jest na dimu i plamenu jer predugo ostavljanje mesa može dovesti do stvaranja kancerogenih tvari.

Izbjegavajte mesne prerađevine

Ako možete, uvijek radije odaberite meso umjesto kobasica i hrenovki.

Držite plamen na istoj razini

Ako vam je plamen prejak, postavite meso ili povrće na komad folije koja će zaštititi meso i hranu od dima i smanjiti utjecaj štetnih tvari izravno od vatre.

Ispecite povrće i voće

I dalje možete uživate u omiljenom povrću i voću – zapečenom na grilu! Ovakav način pripreme ove hrane može smanjiti određene vrste bolesti, nemojte se ustručavati probati.

Očistite rešetku od roštilja

Svaki put kada ste gotovi s pečenjem na roštilju, obavezno očistite rešetku kako biste spriječiti nastajanje kancerogenih tvari i kemikalija, a ni u kom slučaju nemojte istu rešetku upotrebljavati dva puta za pečenje mesa.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17