FESTIVAL PRIRODE, SLIKA I POKRETNIH SLIKA

010Kreševo je gradić u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, smješten podno planine Bitovnje odnosno njenih isturenih dijelova Inča i Lopate. Planinarstvo se u Kreševu kroz rad Planinarskog društva Bitovnja njeguje od davne 1936. godine pa se sedamdesetpeto godišnji rad društva ovdje vidi na svakom koraku.

Uzmemo li u obzir dugu tradiciju planinarstva u Kreševu ne čudi podatak da se baš ovdje rodila ideja za organizaciju prvog Outdoor Foto&Film Festival u Bosni i Hercegovini.

Prvi Outdoor Foto&Film Festival-  3fok

Ideja o samom festivalu stara je nekoliko godina da bi se početkom 2013. godine stvorili uvjeti za organizaciju. Nakon višegodišnjih priča, ostvarenih kontakata i detaljno razrađene ideje festival je konačno dobio datum održavanja i naziv " Outdoor Foto&Film Festival 3fok". Skraćenica 3fok nastala je "igranjem" slovima pa je tako Foto i film festival dobio skraćenicu fff odnosno 3f, slovo O dobiveno je od riječi Oudoor dok slovo K označava mjesto odršavanja Kreševo.

Prvog dana u mjesecu junu po prvi put objavljen je poziv prijave na festival, vijest se brzo proširila, a ubrzo nakon toga počeli su pristizati i prvi radovi. Užurbane, ali temeljite pripreme, donijele su rezultat, to se vidjelo već na samom otvaranju 1.8.2013. na trgu fra Grge Martića u Kreševu gdje su održane sve projekcije festivala. U četiri festivalske večeri posjetitelji su mogli pogledati kvalitetan program sa 29 natjecateljskih filmova te se u revijalnom dijelu počastiti radovima i druženjam sa renomiranim autorima Ilhanom Dervovićem, Stipom Božićem i Dinnom Kassalom. Za vrijeme trajanja festivala u Domu HKD Napredak bile su izložene natjecateljske fotografije. Proglašenjem pobjednika zatvoren je festival. Odlukom žirija nagrade za najbolje fotografije po kategorijama osvojili su:

Planine, sport, avantura (Aktivnosti): Adnan Behrem - Prenj

Osvajači beskorisnog (Planinarski usponi): Aleksandar Tijanić - Kavkaz

U planini samo trag svoj ostavi (Ekologija): Tomislav Marković - Još ima ovakvih livada

Zaboravljena ljepota prirode: Tomislav Marković - Planinsko Jezero

Nagradu za najbolji film odnio je Dalibor Sičanica sa svojim radom Planinarski put Bitovnja-Pogorelica-Vranica.

012

Drugi Outdoor Foto&Film Festival -  3fok

Kako su organizatori, članovi Planinarskg društva Bitovnja Kreševo pred sebe postavili visoki cilj, a to je dostići i nadmašiti prvi festival odmah je početkom septembra 2013. objavljen poziv za prijave na drugi 3fok. 3fok 2014. održat će se 31.7-3.8. 2014. u Kreševu. Veliko interesovanje za prijave i razgovori sa autorima doveli su do povećanja broja kategorija kada je u pitanju fotografija pa se tako svi autori mogu natjecati u kategorijama:

- Zaboravljena ljepota prirode (Planinski pejzaži),

- Planine sport i avantura (Aktivnosti u planini),

- U planini samo svoj trag ostavi (Ekologija),

- Osvajači beskorisnog (Planinarski usponi),

- Dom daleko od doma (Planinski objekti),

- Underground (Podzemlje -  Spilje jame),

- Od muhe praviti slona (Macro fotografije),

- Od kapi do jezera (Motivi vode),

- Svjetlo u tami (Noćne fotografije),

- Stanovnici planina (Biljke i životinje).

Pored kategorija koje je objavio organizator posebnu nagradu za dodatnu kategoriju „Via dinarica“ dodjelit će organizacija ATA BiH koja za svoj cilj ima promociju planina Dinarskog luka.

Proglašenje pobjednika bit će obavljeno u subotu 2.8.2014. nakon čega će biti priređeno druženje autora i posjetitelja. Oni koji koji nedjeljno jutro dočekaju u Kreševu imat će priliku uz šetnje po kreševskim planinama učestvovati na radionicama za fotografiju i video.

Revijalni dio na ovogodišnjem festivalu organizatori još uvijek nisu objavili, ali obzirom na prošlogodišnji program mogu se očekivati mnoga iznenađenja. Ostaje nam samo da pratimo Službenu internet prezentaciju festivala www.3fok.ba ili Android aplikaciju (preko koje će biti omogućeno i glasanje publike) i očekujemo vruće ljetne dane i povjetarac sa Bitovnje koji će nas rashladiti za vrijeme projekcija na otvorenom.

Ivan Stanić

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17