Grad koji ne spava - Rio de Janeiro

rio 3

U jeku priprema za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu, donosimo vam kratku priču o gradu koji je omiljena destinacija mnogim ljubiteljima mora i sunca, a čije plaže krase titule jednih od najljepših na svijetu.

Rio de Janeiro je bivši glavni grad Brazila (od 1763. do 1960.) i Portugalskog Carstva (od 1808. do 1821.). Spektakularno prirodno okruženje, karnevali i samba ono su po čemu se prepoznaje Rio, a najpoznatija atrakcija i zaštitni znak grada je statua Isusa Krista, poznata kao Cristo Redentor na brdu Corcovado.
Službeno, grad je osnovan 1.ožujka 1565., a njegov prvobitni naziv je bio São Sebastião do Rio de Janeiro (Sveti Sebastijan Siječanjske Rijeke), u čast portugalskom kralju Sebastijanu I.

Rio 1

Popularna turistička odrednica u Riju je tzv. brdo Šećerna Glava sa žičarom koja ide do njegovog vrha, zatim Sambodrom za vrijeme karnevala, kao i stadion Maracanã, jedan od najvećih na svijetu.

Rio posjeduje i dvije najveće šume u urbanom području, Floresta da Pedra Branca i Floresta da Tijuca. Područje Rio de Janeira je 2012. od najviših vrhova Nacionalnog parka Tijuca do mora, uključujući botaničke vrtove iz 1808. godine, planinu Corcovado sa slavnom skulpturom Krista, te brda iznad zaljeva Guanabara uključujući opsežan urbani krajolik duž uvale Copacabana upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi.

rio 4

Ni jedan grad na svijetu nema tako vidljivo podijeljen život između bogatih i siromašnih kao Rio. Favele su postale jedan od simbola ovog grada, toliko da su neke turističke agencije u svoje pakete uključile i posjete ovim dijelovima grada. Najveća favela je Rocinha ili u prijevodu „mala farma“, nastala početkom 1940. Tu se nastanilo preko 250.000 ljudi, a većina njih živi u drvenim kolibama. Favele predstavljaju „žile kucavice“ Brazilskih gradova, prepune glazbenih talenata ali i dom mnogim nogometnim majstorima koji čekaju svoju priliku da ih netko otkrije. 

Rio 2

Procjena broja stanovnika u gradu za 2005. je nešto više od 6 milijuna, a u širem krugu grada je procijenjeno da živi između 11 i 12 milijuna stanovnika. Ljude iz Rio de Janeira zovu Carioce, a neslužbena himna grada je Cidade Maravilhosa - Čudesan Grad.

K.B.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17