"Biser Afrike" - UGANDA

Uganda0

Na sjeveru okružena Južnim Sudanom, na istoku s Kenijom, na jugu s Tanzanijom, na jugozapadu s Ruandom te na zapadu s DR Kongom, među svim prirodnim ljepotama Afričkog kontineta smjestila se UGANDA.

Poznatija kao "Biser Afrike", ona je jedna od stabilnijih zemalja regije, koja nadasve obiluje prirodnim i kulturnim bogatstvima. Prema UN-ovim podacima iz 2005. godine Uganda je imala oko 28 324 000 stanovnika i oko 63 razne etničke zajednice. Glavni grad Kampala najveće je kulturno, industrijsko, trgovačko i prometno središte Ugande u kojem je prema procjenama iz 2011. godine živjelo oko 1 659 600 stanovnika.

Kampala1

Iako nam se na prvi spomen ove zemlje čini da tu vlada izrazito siromaštvo, valja napomenuti kako je u Kampali razvijena prehrambena, metalna i tekstilna industrija. Ovaj grad predstavlja središte bogate poljoprivredne okolice, iz koje se izvoze znatne količine pamuka, kave, čaja i duhana. Uz domorodačke četvrti izgrađen je i moderni dio grada u kojem se nalaze parlament, gradska vijećnica, katedrala, sveučilište itd. Pri obilasku Kampale većina turista obavezno posjeti Kasubi grobnice ili Ssekabaka grobnice smještene na brdu Kasubi. To su grobnice kabaka, kraljeva Buganda, koje su građene od 1881. do 1969.

Kasubi grobnice2

Osim Kasubi grobnica koje pripadaju UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine u Africi, za sve ljubitelje prirode nezaobilazan je Nacionalni park doline Kidepo. Ovo spektakularno mjesto prostire se na površini od oko 1 442 km2. Okružen pejzažima Sudana i Kenije, park doline Kidepo obiluje planinskim šumama, a dom je brojnim lavovima, žirafama, gepardima i životinjama netipičnim za naša područja.

Kidepo3

Jedan od najljepših prizora Ugande i jedna od glavin turističkih atrakcija svakako je Vodopad Sipi. Nalazi se u blizini Nacionalnog parka Elgon koji je naziv dobio po planini Elgon, ugašenom vulkanu, smještenom nalazi na granici Ugande i Kenije. Iako ovu planinu dijele Uganda i Kenija, njezin najviši vrh Wagagai (4.321m) nalazi se u Ugandi. 

Vodopad sipi4

Nacionalni park Bwindi (Bwindi Impenetrable National Park) prepoznatljiv je po svojoj izuzetnoj biološkoj raznovrsnosti, sa više od 160 vrsta drveća i preko 100 vrsta paprati. Ovdje su dom našle mnoge vrste ptica i leptira te ugrožene vrste, kao što su planinske gorile. Ovaj park atrakcija je za one koji žele posmatrati gorile, jer se u njemu nalazi oko 340 planinskih gorila, što čini polovinu ukupne svetske populacije ove vrste. Ostatak živi u Nacionalnom parku Virunga, u DR Kongo. Prirodne ljepote Ugande smještene su i u Nacionalnom parku planina Rwenzori kao i rezervatu Mpanga gdje se nalazi oko 68 različitih vrsta drveća.

Bwindi5

A da je Uganda uistinu biser Afrike, uvjeriti će vas Viktorijino jezero koje je jedno od afričkih Velikih jezera i sa površinom od 68.800 km2 predstavlja drugo najveće slatkovodno jezero na svijetu. Otkrio ga je britanski istraživač John Speke 1858. godine u svojoj potrazi za izvorom rijeke Nil i dao mu ime u čast Engleske Kraljice.

victoria lake

... na kraju našeg kratkog putovanja ljepotama Ugande, nije previše ni predstaviti ugandsku kuhinju! Ona je neobičan spoj engleskih, arapskih i azijskih utjecaja. Osnovu prehrane čine juhe i umaci od mesa, povrća i orašastih plodova. Uganda je i jedna od vodećih afričkih država u ispijanju alkohola po glavi stanovnika. Najomiljenije piće je rakija Waragi, koja se, ovisno o regiji, dobiva destilacijom šećerne trske, lišća biljke kasavi i banana.

uganda-people02

K.B.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17