POZIV na akciju čišćenja " Let's Do It - očistimo zemlju za 1 dan "

Lets-do-it-BiHAkcija čišćenja u Bosni i Hercegovini pod nazivom "Let's Do It - očistimo zemlju za 1 dan" najveća je akcija u historiji BiH posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja.

Akciju čišćenja „Let’s Do It Estonija“ su uspješno realizovali Estonci 2008. godine sa učešćem od preko 50.000 volontera, a 2010. godine Slovenci sa učešćem od 270.000 volontera.

Ove godine se provodi globalna akcija čišćenja cijele planete pod nazivom "Let's Do It World“. S ciljem davanja podrške globalnoj inicijativi čišćenja planete, Udruženje građana "Ruke" iz Sarajeva odlučilo je organizovati akciju na nivou Bosne i Hercegovine pod nazivom „Let`s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“, a sprovodi se u saradnji sa Udruženjem građana „Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke.

Cilj ove akcije je da se odazove najmanje 100.000 volontera. Pored namjere da se okupi i volonterskom čišćenju odazove što veći broj građana i građanki Bosne i Hercegovine koji pripadaju različitim starosnim i drugim kategorijama, ciljevi akcije su također:

- Napraviti upotpunjeni registar svih ilegalnih deponija smeća za  čitavu

teritoriju Bosne i Hercegovine,

- Ukloniti iz prirodnog okruženja najmanje 20.000 tona smeća;

- Podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine i okoliša te prirodnim vrijednostima i ljepotama naših planina;

- Napraviti funkcionalni network nevladinog i vladinog sektora, privrednih subjekata i građanstva, škola, fakulteta, akademske zajednice, medija i drugih subjekata koji će nastaviti  zajednički sarađivati i na drugim ekološkim akcijama u kontinuitetu, tj. poslije završetka ove  volonterske akcije čišćenja 9. septembra/rujna 2012. godine sa početkom u 11h, kao i učiniti „Let`s Do It“ akciju  u Bosni i Hercegovini tradicionalnom svake godine.

Premda je inicijativa akcije potekla od nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini, akciju ne možemo realizovati bez podrške svih nivoa vlasti kao ni bez nevladinih udruženja koja rade na žaštiti okoliša, prirodnog bogatstva Bosne i Hercegovine i promicanju značaja planina, rijeka, jezera, potoka i ostalih prirodnih ljepota.

S tom namjerom  Zemlje koje su do sada realizovale ovu akciju kao što je Hrvatska sa nazivom projekta "Zelena čistka" i Slovenija pod nazivom "Očistimo Slovenijo" dobile su podršku svojih predsjednika.

Cilj nam je udružiti sve ljubitelje prirode kako bismo zajedničkim snagama učili nešto dobro za naš okoliš jer malo je toga što zajedno ne možemo učiniti.

Ciljevi su ambiciozni, ali ostvarivi!

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17