Do 2180 € za prekršaj: Pazite na propise u stranim zemljama

skiskiskiOdlazak na skijanje ili šoping u neku od susjednih zemalja čest je “sport” domaćih. Nemojte da vam povoljniju kupnju ili pak zimovanje pokvari neopreznost za volanom.

Prema svim najavama, usprkos teškoj ekonomskoj situaciji mnoštvo će se nas i ove godine uputiti na skijanje u neku od susjednih zemlja s omiljenim skijalištima. Kranjsku Goru u Sloveniji, Nassfeld i Kronplatz u Austriji, Les Deux Alpes u Francuskoj, Garmisch u Njemačkoj te Zermatt i St. Moritz u Švicarskoj i ove će godine pohoditi oni koji su uspjeli uštedjeti dovoljno novca da školske praznike iskoriste kako bi odveli djecu na skijanje i sanjkanje u mondena zimovališta diljem Europe. Osim skijaša, u inozemstvo se često upućuju oni koji obilaze šoping centre privučeni sezonskim sniženjima. Bez obzira idete li na višednevno skijanje ili samo u šoping, zadovoljstvo, a i računicu, vam može pokvariti već i mala neopreznost na putu, a osobito prekršaj.

Primjerice, prekoračite li brzinu za više od 50 km/h u Austriji možete platiti kaznu od čak 2180 eura! A to je više nego što ćete platiti luksuzno skijanje za četveročlanu obitelj. U Sloveniji, čiji policajci imaju osobitu potrebu trenirati strogoću na našim vozačima, nevezivanje sigurnosnog pojasa ili razgovaranje na mobitel u vrijeme vožnje platit ćete po 120 eura, a prolazak kroz crveno 250 eura. Zato prije puta provjerite imate li svu obaveznu opremu (npr. reflektirajući prsluk), zimsku opremu, Europsko izvješće za slučaj prometne nezgode, oznaku države i zelenu kartu osiguranja.

Na kraju, ne zaboravite kupiti odgovarajuću vinjetu za korištenje autocesta, upalite svjetla i vozite sukladno propisima.

Češka najjeftnija, Švicarska skupa

U suradnji s ADAC-om, austrijski autoklub je i ove godine istražio koliko košta “prosječna skijaška potrošačka košarica” u omiljenim zimovalištima. U njoj su zbrojene cijene potrepština poput odjeće, skijaške opreme te cijene hrane i pića u restoranima.
Češka 224,97 €
Poljska 231,77 €
Njemačka 326,60 €
Italija 366,45 €
Austrija 395,97 €
Francuska 457,14 €
Švicarska 554,30 €
* zbroj cijena ukupno 31 potrepštine koje kupci najčšće traže na skijanju.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17