Dainese predstavio prvu verziju zračnog jastuka za skijaše

DaineseZračni jastuk će štititi spustaše pri teškim padovima, a spreman bi trebao biti do 2014.

Dainese je predstavio prvu verziju zračnog jastuka za skijaše koji bi ih trebao zaštititi od teških padova na utrkama. Talijanska tvrtka je razvoj zračnog jastuka pokrenula u suradnji sa Svjetskom skijaškom federacijom (FIS) prošle godine, a finalni proizvod bi trebao biti u uporabi na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014.

Zračni je jastuk sličan onom koji Dainese već proizvodi za motocikliste, a trenutačno se prikupljaju podaci kojima bi se trebali obuhvatiti sve situacije u kojima bi takva naprava mogla pomoći u sprečavanju teških posljedica po padovima. U D-Air Ski projektu tako sudjeluju bivši i aktualni natjecatelji poput Kristiana Ghedine, Aksela Lunda Svindala, Wernera Heela, Kjetila Jansruda... Njihove su sugestije dragocjene kako bi konačna verzija bila što uspješnija u spašavanju skijaša kod nesreća na stazama.

Riječ je sistemu kojim upravlja centralna elektronička jedinica u koju su pohranjene informacije pomoću kojih ona putem senzora prepoznaje gubitak kontrole nad skijama. Po tome se aktiviraju generatori zraka koji napuhuju jastuk što obavija skijašev vrat, ramena i leđa. Jastuk se otvara za 50 ms, potpunu zaštitu pruža nakon 100 ms i smanjuje sile udara za 85%.

"Zaštita je iznimno važna za nas skijaše i razvoj zračnog jastuka za natjecatelje može povećati razinu naše sigurnosti", naglasio je Svindal. "Drago mi je što mogu dati svoj obol u prikupljanju potrebnih podataka i dati povratne informacije. Nadam se da će uskoro sve moje kolege moći koristiti ovaj izvanredan uređaj."

Günther Hujara je ispred FIS-a istaknuo sljedeći važan korak u razvoju airbaga: "Želimo definirati točan trenutak u kojem skijaš više ne kontrolira skije i pad postaje neizbježan. Iako je već mnogo podataka prikupljeno, potrebne su nam daljnje informacije. Veselimo se nastavku suradnje s Daineseom."

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17