Na otvorenju sezone na Bjelašnici nekolicina skijaša

bjelasnica klixSamo najveći ljubitelji zimskih sportova bili su danas na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici, gdje je jutros počela sezona skijanja. Nakon obilnih padavina proteklih dana preduzeće ZOI'84 intenzivno je radilo na pripremi i uređenju skijaških staza, koje su jutros isprobali prvi skijaši i snowboarderi.

Počeli su raditi ski-liftovi i žičara, tako da je ugođaj bio potpun. No, osim nekolicine skijaša, na Bjelašnici skoro da nije bilo nikog drugog, čemu je bez sumnje doprinijela činjenica da je radni dan. Ipak, oni koje je ekipa portala Klix.ba zatekla na ovoj olimpijskoj planini uživali su u snježnim radostima. 

Staze uređenije nego ikad

"Staze su odlično uređene i jedva sam čekao da počne sezona. Veliki sam ljubitelj skijanja i sigurno ću dolaziti svaki dan. Odlično je!", kazao nam je Mirzet Hodžić. 

Njegovo mišljenje dijele i ostali skijaši s kojima smo razgovarali. 

Jedni od rijetkih koje smo zatekli u šetnji bili su supružnici Zubanović iz Sarajeva. Zadovoljno ističu da Bjelašnica polako vraća svoj stari sjaj skijaškog centra, kakav je imala za vrijeme Olimpijade u Sarajevu. 

"Staze su ove godine uređenije nego ikad, puno toga se izgradilo i konstantno se radi. Ovo je jedno bogatstvo koje moramo naučiti cijeniti", kažu nam Zubanovići i dodaju da bi voljeli vidjeti posjetioce tokom cijele godine, a ne samo u zimskoj sezoni. 

"Ljubav prema prirodi se djeci mora usađivati još od malih nogu. Žalosno je što od aprila ovdje sve zjapi prazno. Kada bi se više radilo na promociji ovih ljepota među djecom, bilo bi i više posjetitelja", ističu naši sagovornici.

Dodaju da su restorani jedna od stvari na kojim se mora poraditi u budućnosti. Prema njihovom mišljenju, malo ih je i u jeku sezone ne mogu odgovoriti zahtjevima svih posjetitelja. 

Mahom su danas na Bjelašnici bile Sarajlije. Stranih turista još uvijek nema, ali će prema prognozama oni početi pristizati nakon zvaničnog početka zimske sezone, koji je zakazan za 22. decembar. 

Besplatno skijanje 22. decembra

Da prvog dana otvaranja SKI-Centra nije bilo stranih turista potvrdili su nam i na blagajni ZOI'84. 

"Karte uglavnom kupuju domaći gosti, stranih je bilo tek nekoliko", kazala nam je zaposlenica ZOI'84. Kada su u pitanju karte za ski-liftove, pojedini su negodovali zbog njihovih cijena. 

Nizam Smajlović je došao u društvu prijatelja s namjerom da skijaju nekoliko sati.

"Htjeli smo kupiti četverosatnu dnevnu kartu, ali smo na kraju zbog cijene kupili trosatnu. Previše je ovo", kaže nam Nizam. Ukoliko želite uživati u zimskim radostima, za pojedinačnu kartu morat ćete izdvojiti 5 KM, trosatna dnevna karta košta 23 KM, četverosatna 28 KM, a dnevna 33 KM. 

ZOI'84 je akcijsku prodaju sezonskih karata produžio do 15. decembra. Podsjetimo, tokom akcije sezonska ski-karta sa fotografijom je 350 KM, sezonska ski-karta sa fotografijom + parking 400 KM, sezonska ski-karta sa fotografijom + parking + noćno skijanje 500 KM, sezonska ski-karta sa fotografijom + noćno skijanje 450 KM. 

Zimska turistička sezona 2012/13. zvanično će biti otvorena 22. decembra na Bjelašnici. U okviru Manifestacije "Otvaranje Sezone 2012/13." predviđen je bogat zabavni program za sve posjetioce. Svima će biti omogućeno besplatno skijanje, a besplatno će se dijeliti i hrana i piće.

izvor: klix.ba

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17