MOSOR - Planinarski dom Umberto Girometta

phoca thumb l DSC 0582Planinarski dom »Umberto Girometta« (868 m) je zidana katnica u šumi iznad prostranog zelenog dolca Ljuvača, uz nepresušan i snažan izvor što ga spominje već Andrija Kačić Miošić u svom »Razgovoru ugodnom naroda slovinskoga« kao vrutak hladne vode. Dom ima struju i vodu.

Nazvan je po popularnom predsjedniku HPD ove podružnice Mosor koji je zaslužan za njegovu gradnju. Oko 50 m od doma nalazi se zidano sklonište s ognjištem, stolom i klupama.

Na poticaj prof. Umberta Giromette započeo je HPD "Mosor" gradnju Planinarskog doma u središnjem dijelu planine Mosor kod izvora Ljuvač na nadmorskoj visini 868 metara. Kamen temeljac postavljen je 24. listopada 1929. godine, a 10 listopada 1931. godine Dom je svečano otvoren pod imenom "Dom kraljice Marije". Okoliš doma pošumili su vrijedni planinari desecima tisuća sadnica bora.


Za vrijeme 2. svjetskog rata Dom je služio kao bolnica, radionica oružja i zapovjedništvo Mosorskom partizanskom odredu. Talijanska vojska ga je zapalila i gotovo do temelja srušila. Poslije 2. svjetskog rata Dom je obnovljen i dogradnjom znatno proširen. Otvoren je 9. prosinca 1951. godine pod imenom "Dom na Ljuvaču". Od 26. studenog 1961. godine prema želji Mosoraša nosi naziv Planinarski dom "Umberto Girometta". Elektrificiran je 24. studenog 1967. godine. Pocetkom Domovinskog rata Dom je bio središte za izobrazbu kadrova Hrvatske vojske.


Dom je prostrana kamenom zidana jednokatnica koja u prizemlju ima kuhinju i spremu, hol i blagovaonicu za 70 gostiju, hodnik, m. i ž. wc i dvije sobe (jedna je soba domara), te na katu hodnik, m.i ž. wc, spremu, 3 sobe (8 + 16 + 4 ležaja) i skupno ležište (ukupnog kapaciteta 80 osoba). Ima domara, električnu energiju, tekuću vodu, telefon, opskrbljen je i otvoren vikendom, a u ostale dane po dogovoru. Ispred Doma je prirodna otvorena terasa na kojoj može boraviti preko 100 izletnika. Postavljeno je i 5 velikih drvenih stolova sa klupama pod visokom srebrnim jelama, koje daju posebice ljeti ugodnu hladovinu.

 Informacije  

Otvoren vikendom
Opskrbljen pićem i jelom
Mjesta za noćenje 80
Upravlja HPD Mosor, Split
Informacije Špiro Gruica 098/659 442 , HPD Mosor 021/394 365
Prilaz vozilom nema prilazne ceste, najbliža cesta u Sitnu Gornjem (45’ do kuće) - s magistrale u Stobreču l. prema Žrnovnici, u Žrnovnici ili Srinjinama skrenuti l. cestom za Dubravu, potkraj l. odvojka u Sitno Gornje

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17