POSJETILI SMO: LUKOMIR

11Krajem ljeta ili početkom jeseni provjereno su najbolji dani za biciklističke vožnje osunčanim vrhovima Bosanskohercegovačkih planina. Tako smo se u organizaciji BBK Kreševo nakon ljetne stanke uputili najpopularnijom biciklističkom rutom u Bosni i Hercegovini Babin do-Lukomir-Umoljani-Šabići-Babin do. Nedjeljnog jutra pakiranje i polazak do Sarajeva pa put Babinog dola, dobro poznatom cestom.

Automobil ostavljamo ispred Hotela Maršal i ovdje se sastajemo sa ostatkom ekipe, oni su par sati ranije krenuli biciklima iz Sarajeva, buđenje uz kavu-čaj, kratko upoznavanje svih učesnika o planu vožnje i pokret. Početak vožnje odličan je za zagrijavanje, nešto više o pola sata malo većeg uspona makadamskom cestom završava izlaskom iz šume na početak Dugog polja. Dugo polje proteže se između brojnih bjelašničkih vrhova dok se u sat vremena lagane vožnje može uživati u pogledu na Visočicu i Treskavicu ispred. Dolaskom u Lukomir vidici će se proširiti na vhove Prenja i kanjon Rakitnice, dvije suprotnosti ali opet tko bi se odlučio koja oku ljepše izgleda. Da bi se i Prenj i Rakitnica bolje vidjeli nakon odmora kod domaćina uz sok o drijenka i kavu potrebno je se popeti još par metara na vidikovac Vijenac na 1496 m. 

Kada se nakon par sati vožnje napokon predahne, smire se dojmovi od veličanstvenog pogleda dođe vrijeme da se svaki čovjek zamisli o Lukomiru. Svi ćemo spomenuti Lukomir kao selo između neba i zemlje sa starinskim načinom života, bez ičeg modernog, ali nažalost sve smo dalje od toga. Dah modernog može se vidjeti u selu, drvenog korita na ulazu nema napravljeno je betonsko, tek dvije nane vidjeli smo u kolibama, kolibama sada već mahom pokrivenim limom, a na krovovima satelitske antene, kulturni dom ili što već urađen je modernim stilom gradnje i samim time učinio je selo drugačijim od onoga kakvim ga je sam želio predstaviti. Ipak Lukomir je i danas nešto posebno i dolazak vrijedi svakog okretaja pedale. 

Kako je dan već kraći od onih ljetnih morali smo biti oprezni, krenuti prema Umoljanima još jednom, nekad planinskom selu danas također sve više izletničkoj destinaciji, tu nas dočekuje asfalt i 18 kilometara vožnje do početne točke ove ture.

  

click logo    designer17