Posjetili smo Mostar utrku Škoda XC lige

xcmostarDugo očekivana, prva trka brdsko-biciklističke Škoda XC lige je održana proteklog vikenda u Mostaru, a ako je suditi po odzivu takmičara i publike na početku sezone, ovo će biti godina ekspanzije brdskog biciklizma.

Nastupilo je više od 160 takmičara u svim kategorijama, koje je posmatrao veliki broj gledalaca i biciklista rekreativaca. Prisustvo brojnih medija, TV ekipa pa čak i izvještača iz susjednih zemalja, učešće takmičara iz SAD ili Rumunije, nagovještavaju da će BiH uskoro postati značajna destinacija takmičara u ovom sportu.

Utrci je prisustvovala i naša ekipa, u suradnji sa BBK Kreševo u nedjelju smo se zaputili ka Mostaru. Goranci podno Čabulje bili su poprište događanja ovog sunčanog i vjetrovitog dana. Za prvu utrku organizacija se pokazala poprilično dobro iako sa par propusta, naznaku stavljamo na kasno objavljivanje rezutata tako da su mnogi sa utrke otišli bez pravog sazanja koja su pozicija. Sve se ovo da ispraviti pa već u Bihaću očekujemo veliki broj biciklista i ljubitelja MTB-a. Udruženju MTBA sve pohvale na inicijativi i pokretanju ovakve lige.

Žiri i organizator trke su odlučili da takmičari voze probni krug, što se pokazalo dobrim radi upoznavanja staze, ali je malo poremetilo start utrke.

A onda su krenuli prvo najmlađi, pa žene, veterani, juniori, U-23 i na kraju oni najbolji, takmičari programa Elite. Vođena je žestoka borba iz kruga u krug, pa se desio čak i jedan kuriozitet - takmičar iz kategorije U-23, Mario Kojić iz BK Doboj, je postigao ukupno najbolje vrijeme, bolje i od pobjednika Elite kategorije. Njegovih jedan sat 24 minuta i 48 sekundi su bili nedostižni za rivale u njegovoj kategoriji, ali i za one starije, pa je najbolji Elite takmičar Nebojša Šljukić iz Biciklističkog kluba Everest istu dužinu od četiri kruga završio dva minuta i dva sekunda sporije.

Čak 29 klubova je dosad pristupilo Udruženju brdskih biciklista (MTB), čime su pokazali spremnost da kroz organizovan rad konačno dignu na noge i brdski biciklizam, sport sve prisutniji u svijetu i, naravno, na Olimpijskim igrama. Izvršni organizator Škoda XC lige je Udruženje brdskih biciklista MTB iz Sarajeva u saradnji s klubovima iz Bihaća, Tuzle, Banjaluke i Mostara.

Foto galeriju pogledajte na našoj FB stranici.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17