WWF pokrenuo proces osnivanja asocijacije Parkovi Dinarskog luka

00Izdvajamo iz magazina Moja planeta

Nakon što su nacionalni parkovi i parkovi prirode našeg regiona krajem 2013. godine, tokom druge Međunarodne konferencije Parkovi Dinarskog luka u Budvi, izrazili želju da se ujedine u službenu asocijaciju, predstavnici parkova iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije okupili su se ove nedelje u Podgorici s ciljem planiranja statuta i aktivnosti buduće asocijacije.

Trodnevnim dogovorima ustanovljeno je da će asocijacija „Parkovi Dinarskog luka” biti osnovana u februaru 2015. godine sa budućim sedištem u Crnoj Gori, Hrvatskoj ili Srbiji.

Sedam predstavnika zaštićenih područja regiona, predvođeno bivšim direktorom NP „Triglav” Martinom Šolarom i direktorom Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore Zoranom Mrdakom, raspravljalo je o planu razvoja asocijacije. Među glavnim ciljevima osnivanja asocijacije istaknuti su umrežavanje parkova, tehnička podrška u stručnom smislu i što bolja promocija parkova. Cilj buduće asocijacije je pomoć zaštićenim područjima regiona u privlačenju fondova, kao i u zajednički razvoj projekata.

01

„Crna Gora i Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore su kroz dokument 'Big Win for Dinaric Arc' dali podršku daljnjim naporima cele regije i WWF-a u umrežavamju zaštićenih područja. Želimo razvijati crnogorske parkove u skladu sa standardima koji su dati kroz konvencije, dobre prakse i rad postojećih institucija i asocijacija poput Europark Federacije”, istakao je Zoran Mrdak. „Krajnje je vreme da naš region dobije parkovsku asocijacu, koja može dati doprinos na više polja daljem razvoju zaštićenih područja, u smislu razmene ideja i stručnjaka, te promocije koja je bitna i za nacionalnu ekonomiju. Priroda nema granica, imamo dosta prekograničnih područja u regiji. Kroz ovu asocijaciju svi pojedinačni napori biće objedinjeni i asocijacija može u operativnom smislu odigrati značajnu ulogu i uspostaviti standarde za zaštitu prirode”.

02

WWF će pripremiti nacrt statuta i plana rada, koji će biti razmotren na sledećem sastanku ove radne grupe u julu na Bledu. Parkovima će celi program biti predstavljen u oktobru na Brionima, tokom treće Međunarodne konferencije Parkovi Dinarskog luka. Aktivnosti asocijacije tokom prve tri godine finaliziraće se uz pomoć WWF-a i samih parkova, nakon čega bi asocijacija trebala postati u potpunosti samostalna i samoodrživa.

03

„Poslednjom tačkom dokumenta ‘Big Win for Dinaric Arc’, koji su ministri regije usvojili na našoj konferenciji u Budvi, države regiona su se obavezale da podrže asocijaciju Parkova Dinarskog luka. Uz želju parkova da se ujedine u formaliziranoj asocijaciji, i ta je činjenica doprinela organizovanju ovog sastanka i osmišljavanju plana za asocijaciju”, istakla je Duška Dimović, direktor WWF programa u Srbiji. „Ova asocijacija će u budućnosti biti bitan partner WWF-a u očuvanju prirode. Cilj nam je da podignemo važnost zaštićenih područja na političkoj agendi svake države i upravo ovakvom asocijacijom ćemo to i postići”.

O PARKOVIMA DINARSKOG LUKA

dap

„Parkovi Dinarskog luka” su projekat WWF-a koji se sprovodi u regiji Dinarskog luka od 2012. godine. Glavni cilj projekta „Parkovi Dinarskog luka” je stvaranje platforme zaštićenih područja Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova*, Makedonije, Slovenije i Srbije, kroz umrežavanje parkova, studijska putovanja i razmjenu iskustava. Zajednička edukacija održava se na teme EU integracija, održivog turizma i klimatskih promena, a prvi put na regionalnom nivou sprovodi se i procena vriednosti zaštićenih područja.

Više na: www.discoverdinarides.com. Najnovije izdanje biltena Parkovi Dinaridi i pdf dokument za download.

Aleksandra Stamenković

Communications Officer

WWF Danube-Carpathian Programme

Izvor: www.mojaplaneta.net

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17