U POHOD KA LJEPOTICI SUBRI

530815 499243806781627 1568888042 nIzdvajamo iz MAGAZINA MOJA PLANETA...

U organizaciji PK „Subra” iz Herceg Novog, trinaestočlana ekipa sastavljena od članova kluba, krenula je u pohod na svoju ljepoticu Subru, najatraktivniji vrh Orjenskog masiva (Crna Gora)...

Dan je bio kao izmišljen. Na zaleđenoj podlozi, u noći koja je predhodila usponu, palo je novih 15 cm snijega, što je već predivan ambijent pretvorilo u savršenu zimsku idilu.
Dobro raspoložena ekipa nestrpljivo je čekala da dođe vrijeme za pokret. Nezavisno od toga što je svaki član, bio po ko zna koliko puta na vrhu Subre, jednostavno svi su sa istom željom krenuli u pohod na nju. Uz šalu, žamor i čašicu toplog prijateljskog razgovora, družina je lagano krenula kroz Kamensku ravan, preko Dubokog dola i stigla do Subrinih platoa, tj. samog podnožja Subre. Zbog zaleđenog snijega i već malo ozbiljnijeg uspona, morali smo napraviti kratku pauzu, kako bi svi montirali zimsku opremu (dereze i cepine). Bio je to nimalo lak uspon, ali za dobro raspoloženu družinu nije predstavljao problem. Za tili čas smo izašli na greben, odakle je sami vrh već na dohvatu ruke. I eto, nedugo zatim Subra je osvojena! Uslijedio je kratki odmor, presvlačenje, pauza da se nešto gricne, da se napravi koja fotografija i uživa u predivnom pogledu koji se pružao nadaleko... Na istoku prema Makedonskim i Albanskim planinama, zapadu ka Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, jugu prema Herceg Novom i Jadranskom moru, a na sjeveru ka unutrašnjosti Crne Gore. Nažalost, vrijeme nije bilo stalo. Predivni trenutak uživanja je morao biti prekinut. Uspon je samo dio puta. Vrijeme je da se krene nazad.
740776 354078114699720 1261591297 oSa vrha trinaestočlana družina se podijelila i krenula u tri različita smjera. Jedna je krenula istim putem, kojim se i popela, s time što su u povratku svratili do Ledene pećine, koja se nalazi nedaleko od same staze. Dok je druga preko atraktivnog i tehnički zahtijevnog kuloara, zatim Simove pećine, kroz Žitni do se vratila nazad u dom. Treća, sačinjena od članova alpinističko-speleološkog odsjeka Subre (ASOS), je nastavila put spuštanjem preko Subrinog amfiteatra. Spuštanje je vršeno uz zimsku i tehničku opremu za spuštanje u navezi. Nakon dva abzajla, otpenjavanja uz pomoć dereza i cepina, polako ali sigurno članovi ASOS-a su se spustili niz amfiteatar. Iako pomalo iscrpljeni u dobrom raspoloženju ASOS-ovci su se razišli u dva smjera. Tročlana ekipa je krenula prema selu Vrbanj, gdje ih je čekao prevoz do Herceg Novog, a preostala četiri člana ekipe su nastavili dvočasovno pješačenje ka planinarskom domu, tj. polaznoj tački prelijepe i zahtijevne ture.
Definitivno dan za pamćenje! Uz kvalitetan snijeg, prelijep dan bez vjetra i sa temperaturom oko nule, družina je imala kompletan doživljaj savršene akcije. Pored pješačenja, uspona, obilaska speleo objekata i tehničkog spuštanja, bila je to idealna prilika za drženje, što je maksimalno i iskorišćeno. Jedino što ostaje da vas pozovemo, da dođete, vidite i uvjerite se sami, da ova priča nije bajka.

  
Tekst i foto: PK „Subra”
Izvor: mojaplaneta.net

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17