28 godina od Olimpijade u Sarajevu

olimpijada-sarajevo-84Prošlo je 28 godina od dana kada je Sarajevo bilo organizator jednog od najvećih svjetskih sportskih događaja – XIV Zimskih olimpijskih igara. Mnogi se prisjećaju euforije u kojoj je živjela tadašnja Jugoslavija, mnogi i danas prepričavaju te dane s ponosom i uvijek posebnim emocijama.

Kada je Sanda Dubravčić zapalila olimpijski plamen, a tadašnji gradonačelnik Sarajeva Uglješa Uzelac zamahnuo olimpijskom zastavom na Koševu - svi smo bili sretni.

Glavni grad naše zemlje je organizaciju zimske olimpijade dobio u konkurenciji s japanskim Sapporom i zajedničkom kandidaturom švedskih gradova Falun i Göteborg.

Glavni motiv bila je želja da se Igre, kao simbol svjetskog mira i bratstva među ljudima, održe u gradu koji je do tada obično bio vezivan za početak Prvog svjetskog rata.

Mnogi naglašavaju da je za vlasti Jugoslavije sarajevska Olimpijada bila odlična prilika da nekadašnju državu svijetu predstave u najboljem mogućem svjetlu.

Volimo Jureka više od bureka

U organizaciju su utrošena ogromna finansijska sredstva. Sagrađen je veliki broj impozantnih građevina i ostale infrastrukture, u gradu na Miljacki izgrađena su i nova naselja. U tome su vlasti imale podršku građana Sarajeva, a već prije samog održavanja, Zimske olimpijske igre su dovele do povećanja interesa za zimske sportove koji su do tada gotovo bili nepoznati u Sarajevu.

Zimske igre su među sudionicima i gledateljima ostale u lijepom sjećanju. Navijačima tadašnje Jugoslavije omiljen je bio slovenski skijaš Jure Franko koji je osvojio srebrenu medalju u veleslalomu (prvu medalju koju je Jugoslavija dobila na zimskim olimpijadama).

U to vrijeme nastala je čuvena navijačka pjesma – “Volimo Jureka više od bureka”.

No, prema ocjenama brojnih stručnjaka, najveće zvijezde sarajevske Olimpijade bili su takmičari u umjetničkom klizanju.

Najupečatljiviji dojam ostavio je britanski par, Jayne Torvill i Christopher Dean, koji su osvojili zlatnu medalju u plesu. Na Igrama je zlatnu medalju dobila i istočnonjemačka klizačica Katarina Witt koju je upravo sarajevska olimpijada učinila jednom od najvećih sportskih ikona kraja 20. stoljeća.

Hokejaške utakmice izazvale veliku pozornost

Interesantno je bilo i na hokejaškim utakmicama koje su privlačile veliku pozornost gledatelja. Inače, zimske olimpijske igre održane 1984. godine često se smatraju najblistavijim trenutkom u historiji Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Sama organizacija koštala je 142,6 miliona dolara, a polovina prihoda bila je ostvarena od prodaje prava na televizijski prijenos. Ukupno je prodato 250.000 ulaznica, a samo u inozemstvu 200.000, dok su TV prijenos sarajevske olimpijade pratile dvije milijarde ljudi. Učestvovalo je 1.272 sportista iz 49 zemalja, a sa ZOI je izvještavalo više od 4.500 novinara. Najuspješnije države bile su tadašnja Istočna Njemačka (9 zlatnih, 9 srebrenih i 6 bronzanih medalja) i nekadašnji SSSR ( 6 zlatnih, 10 srebrenih i 9 bronzanih medalja).

Igre su trajale od 8. do 19. februara i sve je bilo kao u bajci.

Pamtit će se to još dugo, dugo…

članak preuzet sa sarajevo-x.com

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17