Paraglajderisti pali u minsko polje na Jahorini

Endrik-pg-solo-2Jedan paraglajderista je teško povrijeđen u popodnevnim satima nedjelje na južnim obroncima Jahorine, nakon što su on i njegov kolega upali u minsko polje na tom području, potvrđeno je u CJB Istočno Sarajevo.

Slučaj je prijavljen najprije Operativnom centru MUP-a Kantona Sarajevo, koji je informaciju hitno prenio kolegama u Istočnom Sarajevu.

Prema prvim informacijama, jedan od dvojice paraglajderista je nagazio na minu i teško je povrijeđen. Kako se navodi, radi se o slovenačkom državljaninu. Prema nezvaničnim informacijama, izgubio je nogu.

Policija u Istočnom Sarajevu alarmirala je sve raspoložive snage, među kojima i Civilnu zaštitu za izvlačenje dvojice paraglajderista iz minskog polja. Akcija spasavanja je još u toku, a na terenu su pripadnici Gorske službe spasavanja, a bit će angažiran i helikopter Oružanih snaga BiH za izvlačenje povrijeđenog i drugog paraglajderista.

Načelnik Štaba Civilne zaštite Pale Dragan Elek potvrdio je Srni da su ekipe Gorske službe spašavanja, policija i demineri stigli na mjesto gdje je pao slovenački paraglajderista, na vrh Košuta, na Jahorini i da se nalaze u blizini jednog od povrijeđenih.

"Prišli smo jednom od njih na nekih 20 do 30 metara. Vidimo da se pomjera, daje znakove života. Dalje od njega, ima još povrijeđenih, ali ne znamo tačan broj. Izgleda da su oni u boljoj situaciji, jer su se čuli, ali sada ih ne vidimo od magle", objasnio je Elek.

On je naglasio da spašavanje povrijeđenih otežava magla koja smanjuje vidljivost na 20 metara, a ne dozvoljava ni helikopteru da se spusti.

Ovim putem apelujemo na sve koji slobodno vrijeme provode kroz aktivni boravak u prirodi da prije odlaska pažnju obrate na minirana područja.

sarajevo-x.com

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17