Uspon žena na Marinin rođendan

IMGP1 800x600Održan je IV. tradicionalni uspon ''100 žena u planini'' u čast njegove inicijatorice i istaknute članice HPD-a Prenj 1933. Marine Dodik. 69 žena danas je sudjelovalo na usponu na Žlijeb, predio planine Čvrsnica na visini od 1100 m nadmorske visine.

Marinine prijateljice planinarke nastavile su realizirati Marininu ideju.

Ana Šoljić, jedna od organizatorica izvijestila nas je o današnjem izletu: „Obzirom da se uspon zbog vremenskih neprilika odgađao skoro 2 mjeseca (od 15. travnja) prezadovoljna sam odzivom, koji je ujedno i optimalan broj za ovakvu vrstu izleta.

Iz Mostara su krenula dva autobusa s ukupno 66 žena (tu su bile i četiri sudionice iz Čapljine, te ostale žene iz regije poslom vezane za Mostar), a na samoj lokaciji starta za uspon (selo Diva Grabovica) dočekale su nas i dvije planinarke iz Konjica i jedna iz Jablanice. Dakle, ukupno je danas 69 žena osvojilo bez ikakvih problema Žlijeb (1100mnm) a ispred HGSS-a su pošla sedmorica koji su ujedno iznijeli i poklone od Avona za žene“, kazala je Šoljić za Pogled.ba.

Pokloni su novina i upotpunili su cijeli događaj. Dobitnice su najmlađa sudionica (2004. godište) te najstarija (1937.), te druge dvije djevojčice. Sve tri djevojčice su zatim izvukle brojeve i podijeljeno je ukupno 22 poklona. Ana Šoljić se posebno zahvalila AVON-u, podružnici Mostar i planinarki Anamariji Alpezi koja je sve to organizirala, međutim zbog ozljede noge nije mogla sudjelovati na usponu.

Misa zahvalnica za uspon

Nakon uspona Šoljić je s nekoliko žena otišla na misu zahvalnicu što je sve dobro prošlo. „Ipak svake godine imamo dozu straha jer to je planina i ne jednostavan uspon, tako da samo uz Božju pomoć možemo bez problema sve izvesti“.

Misa za pokojnu Marinu bude na godišnjicu njene smrti 12.travnja, a danas je bio njen rođendan, kazala je Šoljić za Pogled.ba. Inače, na njen rođendan skupina planinara ide na groblje, ali mislimo da je organizacija realizacije njene ideje najbolji dar za nju i njene najbliže.

Marinin cilj uspona bio je druženje majki i kćeri

„Marinin cilj bio je da se žene druže u lijepom ambijentu bez pomodnih aktivnosti i tema. Ona je obožavala planinu, prirodu i rekreaciju. Imala je fenomenalan odnos sa svojom majkom, bile su najbolje prijateljice, i cilj joj je bio da se majke i kćeri druže. Prve godine smo sve planinarke nastojale povesti majke. Prošle godine, Marinina dobra prijateljica Ana povela je i svoju majku, sestru i sestrinu kćer tako da su sudjelovale tri generacije žena iz jedne obitelji“, govori Ana Šoljić.

Prve godine je baka povela unuku da njen rodjendan obilježe druženjem u planini. Ipak je ovo posebno druženje i ne može se ni s čim zamijeniti. Prilikom fizičkog napora ne možete glumiti, a koncentracijom na uspon zanemarite sve one "probleme" koje ne možete inače izbaciti iz glave da biste bili "svoji". Ono što vidimo da su sudionice doživjele nas sve ispunjava. I presretni smo kada vidimo da su one sretne i zadovoljne.

„Danas su tri mame povele svoje djevojčice, bilo je puno prijateljica, rodica, kuma...sve su ponosne na sebe što su savladale uspješno uspon i kada je čovjek zadovoljan sa sobom bolji je i prema drugima.Tako da mislim da smo danas sve uživale u prirodi, u svome uspjehu i u dobrom društvu. A to je i bio Marinin cilj - dobar provod u planini“, kazala je Šoljić.

Ana Šoljić kazala je i nešto o svom prijateljstvu s pokojnom Marinom, inicijatoricom uspona, te o nastavku njene ideje: „Marina i ja smo se upoznale na 1. planinarskoj školi 2008. godine, i od tada smo se intenzivno družile, ljetovale skupa. Od nje sam puno naučila, kako uživati, živjeti, i kako se može organizirati/realizirati ideja i kada drugi nemaju baš previše vjere u tebe. Prve godine sam ju podržala samo zato što me je tražila kao prijateljicu, ali osobno nisam previše vjerovala u tu njenu ideju, koja je već nakon prvog uspona bila fenomenalna“.

Na poseban način Ana Šoljić se ispred organizacije zahvalila sponzoru Uspona je HT Eronet koji je osigurao da participacija ne bude skuplja od 7KM, dok je Avon osigurao poklon iznenađenja i izmamio dodatne osmijehe.


Foto: Sanela Tomić
Tekst: K.C./Pogled.ba

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17