Elitno skijalište budućnosti bit će na Saturnovom mjesecu?

elitno-skijaliste-b.jpgSnijeg i prekrasne padine na jednom od Saturnovih ledenih mjeseca -  Enceladusu, čine ga idealnim za otvaranje skijaškog terena, tvrdi znanstvenik dr. Paul Schenk iz Planetarnog instituta Houston. Na Enceladusu se čestice leda podižu u atmosferu i padaju natrag na površinu, otkrile su slike visoke rezolucije svemirske sonde Cassini.

Schenk je još 2005. otkrio da se na  Enceladusu nalaze mlazovi leda i pare, koji su uzrokovali pojavu ledenih kristala na njegovoj površni.

- To je snijeg, iako je drugačijeg sastava nego onaj koji se nalazi na Zemlji - tvrdi Schenk koji je sastavi mapu ledenog pokrova i površine Enceladusa.

Njegove je pretpostavke potvrdila i studija Sveučilišta Postdam, u kojoj su znanstvenici uz pomoć računalnog modula prikazali približan izgled ledenog pokrova na Enceladusu.

- Postoje mnogi kanjoni na Saturnovom mjesecu koji su gotovo ispunjeni česticama snijega, a u prosjeku su duboki oko 350 metara - kaže Schenk.

Objašnjava kako je snijeg na Enceladusu iznimno fin te mnogo manji od prosječnih pahuljica na Zemlji te se sporije gradi. Takva vrsta snijega bila bi idealna za klizanje po njemu, no jedina stvar koja bi mogla smetati skijaše je to da je gravitacija na Saturnu tek oko jedan posto one koja je na Zemlji, pa bi skijaši više letjeli po zraku, nego po tlu, kaže Schenk.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17