Rafting podiže adrenalin

raftingpa.jpgSplavarenje, prevoženje na splavi, vijekovima je obilježavalo život ljudi uz rijeke. U suvremenim uvjetima života ova je gotovo zaboravljena tradicija oživjela na sasvim nov način.

Prastare su drvene splavi zamijenili moderni gumeni čamci, splavarenje je preraslo u rafting, a umjesto putnika rijekama plove avanturisti.

Sve je više avanturista, ujedno i romantičara, zaljubljenih u divlje prirodne ljepote, koji raftingom uz neopisivo uživanje zadovoljavaju svoju urođenu, ali i zatomljenu potrebu suočavanja sa strahom.

Zahvaljujući svojim izazovima i opasnostima, rafting uvjetuje navalu adrenalina, hormona kojemu je iskonska, izvorna zadaća bila osposobiti tijelo za borbu ili bijeg, pa suvremeni ovisnici o adrenalinu, hormonu stresa, u uvjetima od kojih se ledi krv u žilama plove divljim vodama, opasnim brzacima i slapovima, izmičući stijenama koje izviruju iz bistrih riječnih dubina.

Što je rafting?

Naziv rafting dolazi od engleske riječi raft , što znači splav. Rafting podrazumijeva avanturističku plovidbu divljim rijekama u gumenom čamcu kojim se upravlja veslima. U čamcu se uglavnom nalazi između četiri i dvanaest osoba, koje predvodi vođa raftinga ili skiper.

Prvi počeci raftinga javljaju se u SAD-u, čije je tržište nakon II. svjetskog rata bilo preplavljeno gumenim čamcima, koji su se do tada upotrebljavali za spašavanje i u vojne svrhe. No, od tada se svima dostupni gumeni čamci počinju koristiti za plovidbe lokalnim rijekama u svrhu njihova istraživanja i upoznavanja, ali i zabave. Nakon prvih početaka iz desetljeća u desetljeće rastao je broj lokacija na kojima se udomaćio, te vrlo brzo i komercijalizirao taj novi oblik zabave i sporta. S razvojem u SAD-u, rafting se vrlo brzo proširio i na sve ostale kontinente, pa je već 80-tih godina prošlog stoljeća stigao i u naše krajeve.

Danas je rafting, ovisno o uvjetima plovidbe, sve popularniji način provođenja aktivnog odmora, odnosno ekstremni sport. No, uz zaljubljenike u opuštajućem, a ujedno i uzbudljivom uživanju u prirodnim ljepotama rijeka, slapova i kanjona, te ovisnike o adrenalinu i ekstremnim sportovima, ljepotu i koristi raftinga sve više otkrivaju i poslovni ljudi. Za poslovne ljude rafting predstavlja izuzetnu priliku ne samo da se riješe nagomilanog stresa, kojim obiluje njihova profesionalna svakodnevnica, nego i da u uvjetima avanturističke timske plovidbe, u kojoj sudionici ovise jedni o drugima, obogate i očvrsnu veze i odnose unutar svojega poslovnog tima (team building).

Od aktivnog odmora do ekstremnog sporta

Prema svojim karakteristikama, primjerice brzini i snazi toka, padovima, strujama, zavojima, valovima, vrtlozima, slapovima i stijenama, rijeke, odnosno brzaci na kojima se odvija rafting, označavaju se skalom od 1 do 6. Ovisno o tome, dakle o uvjetima u kojima se plovi, rafting ima raspon od jednog od najljepših načina aktivnog odmora, preko jednog od učinkovitijih i zahtijevnijih oblika psihofizičke rekreacije, do vrlo ekstremnog sporta, stvorenog za one koji svoju ovisnost o adrenalinu žele zadovoljiti boreći se sa često nedokučivim ćudima divljih rijeka.

Na profesionalno organiziranim rafting turama na rijekama, označenim stupnjevima od 1 i 2, uz poštivanje pravila i mjera opreza, te uvažavanje uputa koje daje profesionalni skiper, opasnost gotovo da i ne postoji, pa su one idealne za sve koji žele uživati u plovidbi na brzim vodama i ljepotama netaknute prirode, bez ili pak uz malo avanturističkog manevriranja.

Stupanj 3 podrazumijeva brzak izraženijih struja, zavoja i stijena, uz umjerenu opasnost od nasukavanja i potrebe za plivanjem, pa se preporučuje u rekreacijske svrhe. Kako zahtijeva i uigranu ekipu i iskusnog vodiča, idealan je i za vježbanje timskog duha u okvirima organiziranog team buildinga.

Stupnjevi 4 i 5 zadiru u područje ekstremnog sportskog raftinga, koji je iznimno zahtjevan i opasan. S tim se stupnjevima, koji podrazumijevaju borbu sa silovitim tokovima prepunim virova, stijena, slapova i valova, mogu nositi samo najiskusnije profesionalne posade.

Brzaci pak okarakterizirani stupnjem 6 prema mišljenju stručnjaka su, barem za sada, nesavladivi, a posade osuđene na propast.

Nekoliko savjeta za rafting

 • u rafting avanturu upustite se samo ako znate plivati, ako ste zdravi, ako ste u prosječnoj psiho-fizičkoj kondiciji i ne patite od vrtoglavica.
 • prije nego se odlučite za rafting, dobro se informirajte te provjerite profesionalne i sigurnosne standarde agencije koja ga organizira, te se odlučite za onu koja posjeduje stručnu licencu, jednako kao i njihovi čamci i oprema te skiperi.
 • u izboru rafting ture prednost dajte domaćim rijekama, primjerice Kupi, Cetini, Zrmanji, Dobri ili Krki, koje će vas fascinirati svojom raznolikom divljom ljepotom.
 • prije nego se odlučite na rafting dobro procijenite svoje mogućnosti, posebno ako vam je to prvi rafting u životu.
 • iako rafting ne ovisi o vremenskim prilikama, imajte na umu da se za hladno vrijeme i hladnu vodu težini ture dodaje po jedan stupanj.
 • ako će vam svaka profesionalna agencija dati popis neophodne odjeće i opreme, u pravilu morate imati odjeću za samo splavarenje koja će se smočiti, i suhu odjeću za presvlačenje i hodanje ili kampiranje, te rezervnu odjeću i obuću za presvlačenje po završetku jednodnevne ili višednevne ture.
 • uz uobičajene higijenske potrepštine nemojte zaboraviti kremu za sunčanje, sredstvo koje štiti od komaraca, lijekove ako ih koristite, te kutiju prve pomoći.
 • umjesto uobičajenih fotoaparata preporučuju se oni za jednokratnu upotrebu i nepropusni, koji jednako kao i naočale nosite na uzici oko vrata.
 • prije puta dobro proučite pravila sigurnosti i ponašanja (koja će vam svaka profesionalna agencija dati u pismenom obliku), te ih se za vrijeme raftinga strogo pridržavajte.
 • za vrijeme raftinga uvažavajte sve upute i zahtjeve profesionalnog vodiča, kojemu je dužnost skrbiti se za sigurnost sudionika.
 • uživajte u prirodnim ljepotama isključivo na način da ih ostavite netaknutima ili ih sačuvate, te stoga ponesite posebnu vrećicu za svoje, a ako je potrebno i za tuđe smeće!
 • boca
 • emporium
 • luka
 • primaco
 • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17