Top 10 ljetnih aktivnosti

odbojka-plaza.jpgOdlučili smo vam predstaviti top 10 ljetnih aktivnosti na plaži kako bi što bolje "skockali" svoj godišnji i proveli se na najbolji mogući način. Zato, zaštitite se kremom za sunčanje, nabijte kapu na glavu, obujte udobnu obuću i krenite u ljetnu avanturu!

1. Odbojka na pijesku

Odbojka na pijesku jedan je od najomiljenijih ljetnih sportova. Čak i koliko ste sami na godišnjem odmoru za ovaj, sve popularniji, ljetni sport uvijek ćete uspjeti skupiti ekipu. Na gotovo svim jadranskim ljetovalištima postoji igralište na pijesku, s postavljenom mrežom i ekipom koja se stalno rotira. Oni najbolji ostaju dok ih ne izbaci netko jači. Tako se ekipe stalno mijenjaju i svatko ima priliku zaigrati. U profesionalnijoj verziji, gdje već postoje ekipe i turniri i vrijedne nagrade, vi se možete okušati kao promatrač, naučiti koji trik od majstora i isprobati ga kad budete igrali sa svojom ekipom.

2. Nogomet na pijesku

Nogomet na pijesku, kako smo se uvjerili upravo za nedavnoga europskog prvenstva, najzanimljivija je varijanta onog velikog, što se igra na travnatim terenima. Mogu ga zaigrati i cure (ta varijanta je omiljena među muškom populacijom, naročito kad su dresovi badići), a dečki ga obožavaju. Naročito ako znamo da možemo padati i bacati se, a ne padamo na tvrdu podlogu, već na mekani topli pijesak.

plivanje_4.jpg3. Plivanje

Nakon svih igara na pijesku, kada ste se dobro preznojili i umorili, najbolje osvježenje pronaći ćete u moru. U tome i je čar svih sportova na pijesku, zar ne? Plivanje je savršen sport za oblikovanje tijela, za jačanje kapaciteta pluća, za jačanje srca i krvnih žila, a hladno more pogoduje cirkulaciji. Ne morate započeti kao maratonac; za početak se utrkujte s najboljim prijateljem ili curom do najbliže bove, do mulića, raznim stilovima samo naprijed! Ne plivajte daleko. Iako već dugi niz godina nije zabilježen napad morskog psa na čovjeka kod nas, nikad ne znate što vas čeka u dubini. I običan grč može napraviti problem. Nikad ne plivajte sami daleko i na predjele gdje nema ljudi. Nakon jela petnaestak minuta ostanite odmoriti na suhom.

aquaerobic.jpg4. Aquaaerobic

Bolja varijanta aerobica je aquaaerobic. Zašto? Zato jer voda pruža odličan otpor vašim mišićima pa morate upotrijebiti više snage, a u vodi to gotovo ne osjetite. Morski zrak pogoduje našim osjetilima, hladna voda nam pruža osvježenje pa možemo duže izdržati, a uz prigodnu glazbu, aquaaerobiq će nam postati ovisnost! Dobar je za srce i krvne žile, za stjecanje i održanje kondicije, za dobru formu i odlično raspoloženje!

5. Trčanje na plaži

Uvečer kad sunce počne zalaziti, prije nego krenete na piće s ekipom, obujte čvrste tenisice i bacite jogging po plaži. Uz nezaobilazan morski zrak koji hrani vaša pluća, ovaj ritual u novom okruženju, lišava svakog stresa i pomaže vam da očuvate kondiciju i na ljetovanju. Uz sve blagodati, pijesak je odličan „amortizer“ stoga vaša koljena neće patiti kao na tvrdoj podlozi po kojoj ste navikli trčati. Društvo će vam praviti galebovi koji u suton skupljaju ostatke hrane s plaža i ostali joggeri kojima je ova aktivnostivnost omiljena. Trčati možete i u ranu zoru dok su temperature ugodne, a svako trčanje završite bacanjem u more.

picigin-more.jpg6. Picigin

Gotovo je nemoguće pronaći plažu na kojoj se ljeti ne igra picigin. Igra „za ekipu“ u kojoj može sudjelovati svatko, omiljena je ljetna razbibriga u plićaku, koja pomaže održati kondiciju, koordinaciju i preciznost. Možete se bacati za loptom koliko hoćete jer padate uvijek u – more!

7. Frizbi

Pored picigina omiljena ljetna razbibriga. Nabavite si najobičniji frizbi i krenite; suigrača možete izabrati koliko želite ili koliko imate. Pazite da frizbi ne doleti u glavu „ozbiljnijim“ ljudima koji ne vole da ih se ometa u sunčanju i odredite koji je komad plaže samo vaš te krenite. Kada vam postane pretoplo igru nastavite u moru.

8. Vaterpolo

Svi vi pravi i jači plivači, koji ste pratili naše vaterpoliste na televiziji iz udobnosti svoga kauča sada ste došli na svoje! Na svim "jačim" kupalištima postoje ograđena mjesta, s postavljenim golovima za igranje vaterpola. Ne trebaju vam kapice sa štitnicima, treba vam samo dobra volja i lopta. Ekipu za vaterpolo uvijek ćete naći u svakom primorskom mjestu, na svakoj plaži. Postanite dio ekipe i rekreirajte se. U sportovima poput vaterpola uvijek postoje organizirana i natjecanja pa je motivacija veća. Vratite se kući s uspomenama i kao jedan iz pobjedničke ekipe!

9. Skakanje u vodu

Omiljena disciplina gotovo svih kupača. Umjesto da izvodite vratolomije sa mulića na plaži i riskirate da se udarite u kakvu stijenu pod morem, pronađite skakaonice i učite od majstora skakanja. Ukoliko niste sigurni kako izvesti skok upitajte instruktora skakanja, upišite kakav tečaj i počnite prvo s manjih visina, kako bi do kraja ljeta mogli i na one za profesionalce. Uz poneku opekotinu na prsima i leđima, ne bi smjelo biti većih problema.

10. Promatranje aktivnosti

Lokalno stanovništvo zna kako je to kad vas uhvati prava ljetna fjaka. Tada ostanite ležati u hladu. Ako vas umara gledanje nadobudnih pojedinaca koji odmor koriste za rekreaciju, okrenite glavu u smjeru pučine i uživajte u glazbi zrikavaca. Na koncu, kada za odmor nemamo puno vremena, on također postaje aktivnost koju moramo izvršiti.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17