Jedino mjesto koje će preživjeti apokalipsu?

bugarachBugarach je seoce smješteno na jugozapadu Francuske. Iako ima svega 189 stanovnika, postalo je pravi magnet za turiste koji traže spasenje. Naime, prema nekim predviđanjima to je jedino mjesto na Zemlji koje će preživjeti apokalipsu koja će nas sustići 2012. No, mještani nisu sretni zbog navale.

Gradonačelnik Jean-Pierre Delord je čak prijetio da će pozvati vojsku da osigura mjesto i zaustavi priljev turista. Iako nemaju ništa protiv samog turizma, interes za boravak u selu, posebice pred kraj 2012, višestruko nadmašuju kapacitete i infrastrukturu malog sela. 

Pitate se koja je tajna ovog malog, zabačenog mjesta? Mnoge new age grupe tvrde da će upravo planina ispod koje se nalazi selo poslužiti kao parkirno mjesto za izvanzemaljski brod. Brod bi trebao spasiti odabrane od sudnjeg dana koji će Zemlju zadesiti 12. prosinca 2012. 
Planina ima širok i ravan vrh pa se zbilja doima kao prigodno pristanište za leteći tanjur ili sličnu letjelicu. No, priča kaže da se izvanzemaljci već kriju u planini i da strpljivo čekaju dan kada će izbaviti svoje ljudske poklonike od katastrofe. 
Priču je pokrenuo stanovnik sela koji je u međuvremenu preminuo, a prema čijim je tvrdnjama planina česti domaćin paranormalnim pojavama i NLO-ima. Tvrdio je čak i da iz planine čuje zujanje izvanzemaljske letjelice. 
Kruže i glasine kako su na vrhu planine provođena iskapanja pod nadzorom bivšeg francuskog predsjednika Mitterrand, a navodno su tamo svoje eksperimente provodili i nacisti, a kasnije i Mossad, Izraelska tajna služba. 
Navodno je planina inspirirala i Stevena Spielberga za film Bliski susreti treće vrste, a i Julesa Vernea da napiše roman Putovanje u središte Zemlje. Nedavno su priče o mističnom selu inspirirale mnoge poduzetnike da počnu ulagati u selo, graditi ugostiteljske objekte i prenoćišta. 
Što stanovnici misle o iznimnom interesu za njihovo selo? Valerie Austin, koja živi tamo već 22 godine, kaže da 'više ne možete otići na mirnu šetnjicu. Područje je predivno, ali na svakom koraku netko meditira ili razgovara grupica ljudi, više nema mira. Mislim da svatko ima pravo na svoje vjerovanje, ali mjesto više kao da ne pripada nama', prenosi The Telegraph. 
Osim onih koji čekaju izvanzemaljsko spasenje, u selu su se udomaćili i ' ufološki gurui' koji svojim sljedbenicima naplaćuju i do 800 eura kako bi ih prosvijetlili kratkom ceremonijom posvećenja i osigurali im mjesto na izvanzemaljskom brodu. 
Ipak, mnogo je onih, uključujući i stanovnike, koji se ne obaziru na komercijalnu stranu niti vjeruju u apokalipsu, ali vjeruju da planinu okružuje posebna aura koja djeluje inspirativno i ulijeva strahopoštovanje. Savršeno mjesto za doček apokalipse? Nadamo se odgovor na to pitanje nećemo dobiti tako skoro.

K.L.
  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17