Rusi očarani: "Durmitor je ljepši i od mojih Krimskih planina"

durmitorRuska umjetnička ekspedicija vrijeme je provela slikajući prirodne i kulturne vrijednosti na prostorima Žabljaka, Durmitora i kanjona Tare. Ruskinju Irinu Šušalikovu i još petoro njenih sunarodnika četvorodnevni boravak na Durmitoru jednostavno je očarao.

Ruska umjetnička ekspedicija ovo vrijeme je provela slikajući prirodne i kulturne vrijednosti na prostorima Žabljaka, Durmitora i kanjona Tare. Prethodno su tri dana proveli u Kolubari i bili gosti Milutina Rankovića, direktora tamošnje Turističke organizacije i umjetničkog akademskog društva “Vizantija”, ali i sljedbenika tradicije hajduka i jataka. Ta činjenica i tradicionalni đurđevdanski “Hajdučko-jatački susreti” na Žabljaku kojim Ranković redovno prisustvuje doveli su grupu Rusa na Durmitor. Adresa im je bila ovdašnje udruženje hajduka i jataka i predsjednik Novak Šljivančanin u čijoj su kući boravili.

"Nikad nijesam vidjela ovako lijepu prirodu. Priznajem, Durmitor je ljepši i od mojih Krimskih planina, gdje sam rođena. Osjećam se nekako čudno. Kao da sam u kosmosu, kao da je ovo sa neke druge planete - u jednom dahu je izgovorila Irina Šušalikova, istoričarka umjetnosti sa univerziteta u Jekatarinburgu. U tom dvomilionskom gradu, na granici Evrope i Azije ona je kao slikar grafičar otvorila umjetničku školu za djecu.

Slikar je i njen suprug Nikolaj Šušalikov. On je i ikonopisac, freskopisac, vajar i predsjednik Odjeljenja vjerske umjetnosti Saveza slikara Rusije na Uralu. Njegove freske krase rezidenciju ruskog patrijarha Kirila.

"Arhanđel Mihailo predstavlja nebesku vojsku, a naši kontakti sa vrhovima Durmitora i tarskim gredama pomogli su da vidimo ljepote neba, a dolje na zemlji dobre i hrabre ljude, našu pravoslavnu braću sa kojom smo veoma slični. Za sve ovo hvala Novaku Šljivančaninu", kazao je jedan od dva Nikolaja.

Drugi, Nikolaj Jusov, slikar dizajner, vajar i pjesnik iz Moskve, kaže da je obišao dosta zemalja, čuo dosta jezika, ali kao major ruskog vazduhoplovstva i pilot instruktor vidio mnogo i sa neba.

"Najviše volim otadžbinu, ali sam boravkom u Srbiji i Crnoj Gori osjetio da smo slovenska krv. Zavolio sam vas, sad sam i sin ovih zemalja", kazao je vojnički kratko Nikolaj Jusov.

Jelena Gagarina iz Moskve nije iz nebeske i vasionske porodice ali, kaže, da jeste iz stare plemićke porodice Gagarin koja nije u srodstvu sa prvim čovjekom koji je prošao kroz nebeski svod. Ona je slikar dizajner minijatura ili enterijera, pedagog tih umjetnosti i član akademskog društva slikara Rusije.

 "Utisci su različiti i do dna duše pozitivno urezani. Neobična zemlja, predjeli i ljudi. Prođoh pola Evrope i Azije, ali ovo je nešto posebno. Sve je još uvijek lijep košmar, a kad se slegne biće to lijepi pejzaži na ko zna koliko slika", kazala je Jelena Gagarina.

Slobodni slikar Jevgenij Guselnikov, uz to živopisac, grafičar i vajar kaže da će pune duše na slike prenijeti prelijepe kadrove prirode i dobrih ljudi.

"Ove slike biće vrlo vrijedne i u duhovnom smislu. To se u Rusiji veoma cijeni", kazao je Guselnikov.

Da se slikarska kolonije na Durmitoru dogodi, nezaobilazna karika i vođa bila je Stanislava Razumovskaja. Slobodnoj novinarki i književnici ovo je bio jedan od više načina kojima se stavlja u funkciju svog naroda. “Vijestima” je pomogla da sa ruskim umjetnicima provedu prijatne trenutke i veoma kvalitetnu komunikaciju. Čak je, u šali, ponudila da svojom atraktivnom pojavom nadomjesti udaju Milice i Stane, kćerki kralja Nikole u rusku dinastiju Romanov, odnosno Romanovski.

vijesti.me


  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17