Srce bi na Jadran, ali džep hoće istočno

ljetovanje2012Bosanci i Hercegovci će i u naredni mjesec i po bez obzira na ekonomsku krizu s kojom se teško nosi većina građana i ove ljetne turističke sezone napuniti plaže u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Egiptu, Turskoj ili Grčkoj. Potvrđeno je to u nekoliko turističkih agencija koje posluju u Sarajevu i Banjoj Luci.

Omar Ibrahimagić iz turističke agencije Sol Azur&Buena Vista kaže da su ove godine u standardnoj ponudi Turska, Tunis i Egipat.

Interes građana

“Mi smo među prvim agencijama koje su na scenu vratile Tunis s obzirom na to da je prošla godina bila kritična kad je u pitanju politička situacija u toj zemlji i Egiptu. Interesovanje građana je solidno. Hoteli u Tunisu su spustili cijene. Tako dvije osobe za oko 1.200 KM mogu otputovati u Tunis i smjestiti se u hotel sa tri zvjezdice. Poslije Tunisa, Turske i Egipta, najveće interesovanje se pokazuje za Hrvatsku, a ponudu smo proširili aranžmanima za Španiju i Grčku, u koje se putuje autobusom za 500-600 KM”, kaže Ibrahimagić, te dodaje da se Sol Azur&Buena Vista fokusirala na omladinski turizam.

Tako se, kaže on, studentima nudi odlazak na Grčko ostrvo Zakintos za 350 do 400 KM (deset noći), u zavisnosti od izbora hotela, u periodu kraj juna – početak jula. Ponuda Sol Azura&Buena Viste obogaćena je Sicilijom, za koju je 23. juna već popunjen čarter-let.

“Kriza je utjecala na to da cijene idu silaznom putanjom. Turistički radnici u Turskoj, Egiptu ili Tunisu su toga svjesni, što se može vidjeti po obaranju cijena. Što se tiče aranžmana, naše kancelarije u Sarajevu i Banjoj Luci prednjače, a u kancelariji u Zenici imamo nešto manje interesovanja. Ova godina će, prema našim procjenama, po potražnji biti na nivou prošlogodišnje”, kaže Ibrahimagić, te pojašnjava da Bosanci i Hercegovci bez obzira na sve uvijek nađu rezervu da odu negdje na ljetni godišnji odmor.

Aida Terzić iz sarajevske turističke agencije Relax tours kaže da je ovogodišnja ponuda ove agencije obogaćena. Tako se u ponudi nalaze čarter-letovi za Egipat, koji, osim prošlogodišnje pauze, funkcionišu već deset godina, pa čarteri za Tursku, Tunis, a u ponudi su i Španija, te Jadransko more.

Sicilija najzanimljivija

Također, ove godine se pojavila još jedna interesantna destinacija i to po veoma povoljnim cijenama. To je Sjeverni Kipar. Tamo se može stići za nekih 350 Eura po osobi, a dijete do 12 godina aranžman će koštati 50 Eura. Pri tome ovi aranžmai uključuju 11 dnevni boravak uz 10 noćenja i prijevoz avionom.  Zaista se vrijedi raspitati,

Jedna od zanimljivih destinacija je i Sicilija. Mada smo naviknuti da Italijane u velikom broju viđamo na jadranskoj obali, ipak ne treba smetnuti sa uma da je riječ o turističkoj zemlji bogate kulturne i gastronomske tradicije. Aranžmani za ovaj turistički bser na jugu Italije su također izuzetno povoljni. Prijevoz zainteresiranih bh. turista se obavlja avionom. Ko ne voli slanu morsku vodu i velike vrućine, može se kvalitetno odmoriti i u nekoj od banja u susjednoj Hrvatskoj ili Sloveniji. Mi preporučujemo Terme Tuhelj u Hrvatskoj ili, pak, 30-ak kilometara dalje u Sloveniji Terme Olimia. O vrhunskim vodenim užicima, saunama i bazenima ne trebamo ni govoriti, a vanpansionska ponuda i sadržaji se nude u tolikom broju da ćete teško sve to obići i isprobati u sedam do deset dana odmora. Jednostavno vas sve to mami da se vratite ponovo. Što se tiče cijena, one su zaista povoljne, a na službenim web stranicama ovih termi konstantni su različiti paketi popusta. U svakom slučaju mnogo povoljnije od jadranske obale, a ponuda kud i kamo šira od one u Dalmaciji, ma koliko vam ona bila u „oku”.

Ipak, kao zaklučak ne možemo, a da ne primijetimo da niti finansijska kriza u Europi ne može da promijeni navike naših građana. Naime, svi statistički pokazatelji govore da će 80% građana EU odmor provesti u svojoj zemlji kako bi pomogli domaću privredu i kako bi prošli jeftinije. Za razliku od njih 80% Bosanaca i Hercegovaca će svoj odmor provesti izvan zemlje. Jedina razlika je ta da će zbog visokih cijena ove godine manje njih ljetovati na hrvatskom dijelu Jadrana. Bilo kako bilo silni milioni Eura odoše negdje drugdje.

Gosti žele znati šta plaćaju

Susjedima preporučujemo da umjesto snova o „bogatom gostu” rade na bogatoj ponudi koja se ne smije odnositi samo na ono što im je Bog dao (more, plaža, sunce) nego da obogate sadržaje koji će turistima boravak u Hrvatskoj učiniti zanimljivijim. Naravno, voditi računa o cijenama, jer naprosto je bezobrazno turistima otimati 50 kuna za dvije plastične ležaljke koje pri tom nisu oprane godinama i na kojima nema nikakvih jastuka. Trošak nikakav, profit fantastičan, ako uzmemo u obzir da jedna takva ležaljka stoji 250 Kuna. Također, cijene hrane su bezobrazno visoke bilo da se radi o restoranima ili samoposlugama. Za to je kriv tečaj Kune koji nemam nikakvog ekonomskog pokrića i samo Hrvatsku turističku ponudu čini sve manje konkurentnom. Čini nam se da će “bogati gost” ostati sanak pusti, jer upravo takvi gosti žele znati šta plaćaju, ako im već nije bitno koliko.

Komšije iz Crne Gore imaju sličan problem kada su cijene vanpansionske ponude u pitanju. Nešto su niže cijene. Ipak, higijena na plažama bi trebala biti kud i kamo bolja, a vlasnici ugostiteljskih objekata bi se trebali dogovoriti oko nivoa buke, jer kada vam se poput nama u Budvi pomiješaju tri muzike, onda vam ni Apaurin ne pomaže. Crna Gora kada su privatni apartmani u pitanju kaska za Hrvatskom, jer vam se sve doima poput vremeplova kao da vas je neko vratio u kasne osamdesete. Toliko za sada, a naredne sedmice ćemo vam dati malo više podataka o aktuelnim ponudama kao i o bh. turističkoj ponudi. Možda, ipak, neki Euro ostane i ovdje.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17