Priroda potiče kreativnost

priroda11Što više vremena provedete u prirodi, bit će vam veća razina kreativnosti, otkrivaju nam američki znanstvenici sa Sveučilišta Kansas.

Istraživanje, koje još uvijek nije objavljeno u znanstvenom časopisu, je vodila prof. Ruth Ann Atchley te je izjavila kako "boravak u prirodi ima odličan učinak na fizičko i psihičko zdravlje, a ovim istraživanjem smo ustanovili da potiče kreativnost", prenosi Yahoo.

Prof. Atchley je zajedno sa stručnim timom provela istraživanje u kojemu su dvije grupe od 60 sudionika ispunjavale test kreativnosti. Jedna grupa je ispunjavala prije, a druga nakon odlaska na planinarenje koje je trajalo 4 dana.

Druga grupa sudionika je test kreativnosti riješila 50% bolje od prve, što nam govori da priroda uistinju potiče kreativnost.

Prof. Atchley je dodala kako "priroda opušta, a dokazano je da jedino u opuštenom stanju kreativnost može doći do izražaja."

Priroda je mjesto gdje se naš  um može opustiti i odmoriti, a potom se oslobađaju razne ideje i misli. U modernom svijetu okruženi smo raznim izvorima stresa, koji utječu kognitivne funkcije kao što je kreativnost i dobro raspoloženje.

Nedavno istraživanje je pokazalo da priroda odlično djeluje na kognitivni sustav. Naime, dokazalo se da su studenti, koji provode više vremena u prirodi, boljeg raspoloženja te daju bolje rezultate na testovima pamćenja.

Ovo istraživanje nas podsjeća na važnost provođenja vremena na otvorenome. Stoga s vremena na vrijeme, isključite mobitele, ostavite računala i pođite u prirodu na opuštanje i odmor.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17