Savjeti i preporuke za održavanje skija i opreme

savjeti-preporuke-odrzavanje-skija-opremeRekreativnim skijašima preporuča se da servis skija naprave prije odlaska na snijeg, nakon sezone te nakon nekoliko dana provedenih na snijegu.

Da bi vam skijanje bilo ugodno, a vrijeme provedeno na snijegu sigurno potrebno je održavati skije i opremu. Najbitniji dio održavanja skija i opreme je svakako servis. Naime, loše održavane skije su opasne odnosno postoji opasnost da zbog skijanja na takvim skijama padnete i ozlijedite sebe i druge. Ako klizna podloga nije oštećena radi se mali servis u suprotnom potreban vam je srednji ili veliki.

Kada trebate odnijeti skije na servis?

Rekreativnim skijašima preporuča se da servis skija naprave prije odlaska na snijeg, nakon sezone te nakon nekoliko dana provedenih na snijegu.

- Ako ste skijali na mekanom snijegu preporuča se da skije servisirate svakih 7 do 8 dana, ako je snijega bilo malo ili ste skijali po većinom zaleđenoj podlozi servis se preporuča nakon svakih 4 do 5 dana provedenih na snijegu.

Skije možete održavati i sami

Skije možete održavati i sami za što je potrebno kupiti barem osnovni alat.

- Ljudi nemaju dovoljno znanja ni dovoljno alata, a povremeno skija treba pod stroj jer sa rukom ne možete to tako savršeno napraviti.

Kako prepoznati da je vašim skijama potreban servis?

Kako bi vidjeli da li je vašim skijama potreban servis možete ih sami prekontrolirati. Dovoljno je da prstom prođete preko klizne podloge i osjetit ćete ako je došlo do oštećenja. Osim toga, sa loše održavanim skijama nećete moći skrenuti, na ledenom terenu one će samo proklizavati, a ako rubnici nisu nabrušeni na blagoj padini loše održavane skije neće kliziti.

Važnost pravilnog spremanja skija i opreme nakon sezone

Da bi vam oprema i skije što duže trajale te se ne bi oštetile bitno ih je pravilno spremiti nakon sezone. Skije ne transportirate na krovu automobila kad se vraćate sa skijališta jer postoji mogućnost da snijeg i sol sa ceste dođu na skije što nagriza metalne dijelove.

Najveća opasnost za skije je voda odnosno vlaga jer ona dovodi do korozije ili oksidacije metalnih dijelova. Stoga se preporuča se da nakon sezone skije dobro pobrišete te na krpicu stavite malo antikorozivnog spreja. Dobro je napraviti i servis, a posebno bitno je da ih spremite negdje gdje je suho, stoga izbjegavajte vlažne podrume. Vezove je nakon sezone potrebno samo otpustiti i morate paziti da ih ne mažete nikakvim sredstvima koja mogu otopiti mast koja se u njima nalazi, a koja sprečava da sol i vlaga dođu do opruga što dovodi do korozije.

Pancerice nikako nemojte ostaviti otkopčanima jer se plastika može razvući pa mogu izgubiti svoj oblik. Stoga se preporuča da ih nakon sezone zakopčate na najslabije jer će se ukoliko ih zakopčate prejako ta ista plastika stisnuti.

Prije pranja skijaške odjeće preporuča se da pročitate deklaraciju kako odjeću ne bi slučajno uništili. Većina skijaških odijela može se prati u perilici za pranje rublja na temperaturi od 40 stupnjeva.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17