Utjecaj sunca na organizam

sun-protection.jpgUtjecaj sunca:

Pretjerano izlaganje suncu može uzrokovati povišenu temperaturu, opekline drugog stupnja, dehidraciju, neravnotežu elektrolita, infekciju i šok...

Utjecaj sunca na organizam:

Koža

Crvenilo i pojava sunčanih opeklina je kemijski odgovor na pretjerano izlaganje ultraljubičastim zrakama. Sunčane opekline nisu poput «normalnih» opeklina. Kada «izgorite» na suncu na vašoj koži se događa kemijska reakcija koja uzrokuje svrbež, crvenilo, dehidraciju, bolove, a u težim slučajevima i plikove.

Četiri do sedam dana nakon izlaganja koža se smiruje i počinje se «guliti». To je prirodan način na koji se tijelo rješava mrtvih stanica, koje mogu postati kancerogene. Opekline mogu prouzrokovati i oštećenja u stanicama kože koja se ne mogu oporaviti.

Ponekad pretjerano izlaganje suncu može uzrokovati povišenu temperaturu, opekline drugog stupnja, dehidraciju, neravnotežu elektrolita, infekciju i šok.

San

Sparne ljetne noći mogu dobar san učiniti gotovo nemogućim. To je zbog toga što se temperatura tijela spušta za nekoliko stupnjeva kada je tijelo spremno za spavanje. Kako je hlađenje tijela ljeti otežano, organizam teže zaspi. Toplina u zraku i loš odabir odjeće za spavanje zagrijava tijelo tijekom noći, prekida naš san, što nas čini živčanima preko dana. Najbolji način hlađenja je izložiti što više kože zraku. Koristite pamučnu posteljinu, a prije spavanja najbolje bi bilo priuštiti si toplu kupku, ne hladnu. Suprotno uvriježenom stavu toplija kupka pomoći će tijelu da se ohladi bolje nego hladna.

Stopala i ruke

Ruke i stopala se znoje i na taj način stvaraju pritisak zbog kojeg nam prstenje i obuća postaju neudobni i tijesni. Ljeti je najbolje skinuti sav nakit, a nositi prozračnu i otvorenu obuću od prirodnih materijala.

Kosa

Sunce izbjeljuje kosu. Osim toga kosa postaje osjetljivija, isušena, te se pojavljuju raspucali vrhovi. Međutim, kosa je dio organizma čije se stanice najbrže obnavljaju, a ljetne vrućine potiču rast kose, pa ćete vrlo brzo nakon ljeta i manjeg šišanja vratiti svoj sjaj i čvrstoću. Ljeti se ne bi trebali izlagati kemikalijama, odnosno bojanju kose, jer na taj načini povećavate rizik od oštećenja. Najbolje bi bilo zaštititi kosu šeširom. Sprej sa zaštitnim faktorom ili balzam koji se ne ispire također pomaže blokirati sunčeva zračenja i sprječava oštećenja tjemena.

Libido

Onog trenutka kada temperatura poraste ljudi se razvedre, dobiju polet, nose manje odjeće i osjećaju se privlačnije. Prema nekim teorijama najzdravija se djeca rađaju u proljeće, zbog toga se ljeti iskonski povećava libido.

Srce

Ograničeno izlaganje suncu može biti dobro za zdravlje jer povećava efikasnost srca. Kako se tijelo pokušava ohladiti protok krvi se pojačava. Međutim, gubitak tekućine koju mogu izazvati visoke temperature otežavaju rad srca, te kontinuirane visoke temperature povećavaju rizik srčanog infarkta.

Probava

Vrućina utječe na tek. Za hladnog vremena većina kalorija koje unesemo troši se na zagrijavanje tijela. Kada je temperatura zraka visoka tijelo se ne treba samo zagrijavati, te traži manje hrane, odnosno rjeđe osjećamo glad. Stručnjaci kažu kako je vrlo važno i dalje se pravilno hraniti i ne preskakati obroke. Posebno je potrebno unositi dovoljne količine vode nevažno osjećamo li žeđ, zbog toga što kada osjeti žeđ tijelo je već u početnoj fazi dehidracije. Unosom dovoljne količine vode smanjit ćete mogućnost povisivanja temperature.

Bubrezi

Kada tijelo dehidrira u tijelu se pokušava konzervirati to više vode, bubrezi pojačano rade, te ukoliko se ne unosi dovoljno vode postoji mogućnost njihovog oštećenja.  Najbolje bi bilo ljeti poštivati piramidu prehrane, a ako ste na dijeti koja isključuje sol prisilite se piti dovoljno mineralne vode. 6 – 8 čaša vode gotovo da je najvažniji ljetni recept.

Oči

Intenzivno UV svjetlo može naškoditi zdravlju očiju, pa i izazvati privremeno slijepilo. Konstantno izlaganje UV zrakama može trajno oštetiti vid. Zbog toga je važno nositi naočale s UV zaštitom. Sunčane naočale se dijele u pet kategorija, od 0-4. Kategorija 4 je prikladna za skijanje, dok su kategorije 3 ili 2 dovoljne za većinu ljetnih dana.

Hormoni

Tijelo bez vode koja se pojačano gubi u ljetnim danima ne može proizvoditi dovoljno hormona. Ali sunce ima pozitivan efekt na proizvodnju nekih hormona poput melanocortina, koji vam pomaže osjećati se privlačnije.

Mozak

Tekućina koju unosimo ne samo da potiče hlađenje organizma nego i održava mozak u dobroj formi i funkcionalnim. Mozak se sastoji od 70% vode, te njen nedostatak onemogućuje ispravan rad neurotransmitera, što otežava obavljanje svakodnevnih zadataka.

Povišena temperatura iznad 42 stupnja C, može trajno oštetiti mozak, a najugroženiji je dio zadužen za koordinaciju i pokrete.

Savjet

Tri su načina kako se zaštititi od sunca. Prvi je izbjegavati ga. Drugi je koristiti kupovnu kremu za sunčanje vrlo visokog faktora. Treći je kombinacija koju čini prirodna zaštita kože od sunca prije sunčanja, njega kože nakon sunčanja te pravilna prehrana.Taj način je efikasniji i potpuniji od “samo kupovne kreme”.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17