ZDRAVLJE: Recept za dobro raspoloženje

tuga.jpg
Užurbani stil života je neminovan u današnje vrijeme. Telefoni, prometna gužva, sastanci i obaveze sve više utječu na naš život. Neraspoloženje može da se uvuče u naš život skoro neprimjetno poput tamnog oblaka koji se progura ispred sunca. Osjetimo se nezadovoljno i utučeno. 
Dobrog raspoloženja sve je manje, osmjesi su sve češće "umjetni", a kad ponestane osmjeha neraspoloženje postaje zarazno, jer je svako od nas iskusio kako lijepo raspoloženje može da nam pokvari netko tko je ljut. 
 
Julia Umek, poznati bečki psiholog, otkriva pet stvari kako da popravimo raspoloženje, a to su: san, hrana, boje, mir i planinarenje. U svemu ovome dakako najbitnije je planarenje - biciklizam, speleologija i svi ostali boravci u prirodi su više nego dobra zamjena. Provjereno je i dokazano da ostale četiri stvari u planini dolaze same po sebi, nedostatak zvukova donosi bolji san, apetit se popravlja na svježem zraku, smirujuće boje su neizostavne, a mir je glavna odlika ovakvog stila života. 
 
Već sa prve uzvišice svijet izgleda drugačije. Mnogi problemi odjednom izgledaju sasvim mali, a širina otvara duh za nove perspektive. Pejzaž koji se svakim korakom mjenja ne dopušta da razmišljamo o bilo čemu drugom, a lagodni zvuci vjetra i ptica i najtmurnija lica tjeraju na osmjeh. Dodatna prednost planine je ta što smo gore svi isti, bogati i siromašni, uspješni i manje uspješni. Često možemo vidjeti nesebičnost na djelu to je ono što u svakodnevnom životu sve rijeđe viđamo. Pomoći nekome oko teškog ranca, podijeliti zadnje kapi vode, posuditi jaknu na jakom vjetru u planini je normalna pojava, dok mnogo manje stvari u običnom okruženju zaboravljamo i nestižemo učiniti. Sve nas to čini sretnijim, zadovoljnijim i smirenijim, a sam uspon na vrh samo je šlag na kraju.
 
Sve to nebi bilo tako dobro da dobro raspoloženje ne potraje još danima, da nas vraćanje u mislima ponovno ne učini sretnim, a sama činjenica da je pred nama novo planinarenje, gdje ćemo ovo sve iznova iskusiti sa mnoštvom novih iskustava, dovodi nas do euforije u sred radnog tjedna.
 
Recept glasi: kada se osjećate tmurno posegnite za opremom, preventivno djelovanje preporučeno. Ne dozvolite da zaraza lošeg raspoloženja krene od vas.
 
  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17