Obnova doma na Prokoškom jezeru

dom11Na ovom je mjestu 1936. godine Drustvo planinara u Bosni i Hercegovini (DPBiH) započelo gradnju planinarske kuce, zamišljene kao jedne od najkomforniji planinarskih kuća u Bosni i Hercegovini. Nakon što je DPBiH 1927. godine podiglo prvu planinarsku kuću na Bitovnji, a 1932. i na Pogorelici, ovo je bila posljednja u nizu planinarskih kuća na pravcu koji se pružao glavnim grebenom planinske grupe Vranica (u koji osim same Vranice spadaju i: Ivan planina, Bitovnja, Pogorelica, Matorac, Vitreusa i Zec). Planinarska kuća na Prokoškom jezeru zavrsena je za samo godinu dana, što je svojevrstan podvig uzme li se u obzir nepostojanje pristupnih puteva i isključivo ručni način gradnje, uz trošak od 52.000 ondašnjih zlatnih dinara. Svečano otvorenje odrzano je 5.9.1937. godine u prisustvu velikog broja planinara, gostiju i mještana Fojnice. Planinarska kuca na Prokoskom jezeru pruzala je razmjerno komforan smjestaj planinarima tokom cijele godine. Kao i praktično svi planinarski objekti kuća je na samom početku II svjetskog rata opljačkana i devastirana, kasnije i djelimično oštećena.

Sredstvima Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine obnovljena je poslije rata i 1952. godine predata na upravljanje PD „Vranica“ Fojnica. U narednih 30 godina planinarska kuća na Prokoškom jezeru postala je jedan od najpoznatijih i najposjećenijih planinarskih objekata u Bosni i Hercegovini i zaštitni znak planine Vranice, gotovo jednako kao i samo Prokoško jezero. Znatan doprinos tome dala je i činjenica da je kuća izgrađena na obali ledničkog Prokoškog jezera, ali i cjelokupno prirodno okruženje Vranice. Prokoško jezero i planinarska kuća na njegovoj obali tako su se nadopunjavali i prožimali, oplemenjujući jedno drugo. Na žalost, ljudskim nemarom kuća je 1983. godine unistena u požaru i do danas nije obnovljena.

Iz razloga uvjetovanih tradicijom, ali i prepoznatljivosti termina, objekat će nositi naziv „planinarski dom“, no njegovi će korisnici tek u jednom dijelu biti planinari, što znači da je predviđena polivalentna funkcija.

Obnovu planinarskog doma na Prokoškom jezeru možete pomoći uplatom novčanih sredstava na transakcijski račun

1990470005919861

U korist: Planinarsko društvo “Vranica” Fojnica

Svrha uplate: pomoć za obnovu planinarskog doma na Prokoškom jezeru

Više na http://pdvranica.com.ba/?page_id=872

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17