Polaganje članova GSS Stanice Mostar

polaganjegss9U razdoblju od 12.09. do 14.09.2014. godine, na lokacijama Rujište - Prenj i brdo Stolac kod Mostara, održano je polaganje članova Gorske službe spašavanja Stanice Mostar za stjecanje zvanja registrirani gorski spašavatelj po međunarodnim standardima Asocijacije gorskih spašavatelja (IKAR-CISA).

Polaganje je izvedeno pred četveročlanim Povjerenstvom za GSS Planinarskog saveza BiH licenciranom po standardima IKAR-CISA. Ispit su uspješno položili: Nadin Kevelj, Sead Divanović, Benjamin Jusić i Jasmin Čolaković, te stekli zvanja registriranih gorskih spašavatelja.

Inače, ova zvanja u BiH dodjeljuje Planinarski savez BiH kao jedina organizacija u BiH s pravom licenciranja po standardima IKAR-CISA. Ispit za gorskog spašavatelja obuhvaća teoretski i praktični dio, a od kandidata za polaganje se očekuje poznavanje: prve pomoći, meteorologije, orijentacije i topografije, čvorologije, organiziranja i upravljanja potragama, izrade improviziranih nosila, različitih tehnika spašavanja u ljetnim i zimskim uvjetima u prirodnoj okolini i urbanoj sredini, kao i preživljavanja u ekstremnim uvjetima. Zvanje registriranog gorskog spašavatelja pored navedenih znanja i vještina od nositelja zahtjeva tjelesnu i psihičku sposobnost, te moralne kvalitete, iskazanu spremnost, požrtvovnost i hrabrost u svim uvjetima intervencije.

Tekst piše: Slađana BEM

Foto: GSS Stanica Mostar

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17