Jusko i Kasumović osvojili vrh Himalaja 'Islan Peak'

juskokasumovic

Bosanskohercegovački alpinisti Ismir Jusko i Benjamin Kasumović, članovi sarajevske Akademije borilačkih vještina Bushido, jučer su se uspjeli popeti na Island Peak, vrh dijela planinskog lanca Himalaya,koji se nalazi na 6.182 metara nadmorske visine.

„Poslije 16 dana veoma teške i neizvjesne ekspedicije i dvanaestosatnog penjanja po izuzetno lošem i nepredvidljivom vremenu, uspjeli smo osvojiti Island Peak. Ponosni smo što se zastava Bosne i Hercegovine vihorila na Island Peaku. Uloženi trud i mjeseci priprema na kraju su se u potpunosti isplatili“, kazao je Jusko.

Bh. alpinisti učestvovali su u međunarodnoj ekspediciji „Nepal - Himalaya - Island Peak 2014“. Od 34 člana ekipa koje su krenule prema vrhu, samo je šesnaest došlo do Island Peaka. Većina je odustala zbog fizičke nemogućnosti da dođu do vrha.

„Tokom ekspedicije naišli smo na brojne probleme i prepreke, ali smo ih na kraju uspjeli savladati. Velike probleme smo očekivali s aklimatizacijom, ali smo i nju nekako savladali. Zadnjih 100 metara do Island Peaka smo išli oko sat i po s ruskom ekipom i uspjeli smo zajedno doći do vrha“, rekao je Jusko, piše Fena.

Avantura međunarodne ekspedicije „Nepal - Himalaya - Island Peak 2014“ započela je u glavnom grada Nepala Katmanduu iz kojeg su se članovi malim avionima prebacili do gradića Lukle, čiji aerodrom je jedan od najopasnijih na svijetu zbog male piste koja završava na strminama okolnih planina.

Iz Luklea su preko Namache Bazara, Thengbochea, Dingbochea i Gorak Shepa došli do baznog kampa planine Everest.

U baznom kampu su proveli nekoliko dana zbog dodatne aklimatizacije, nakon čega ih je putovanje dalje vodilo ka baznom kampu Island Peaka.

Radiosarajevo.ba

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17