Jednodnevni i dvodnevni izlet na Prenj

psd prenj bijele vodePlaninarsko-smučarsko društvo „Prenj“ i Gorska služba spašavanja Stanica Mostar za građane i polaznike 38. Planinarske škole organiziraju jednodnevni i dvodnevni izlet na Prenj, Bijele vode (1450 metara nadmorske visine).

Jednodnevni izlet na Bijele vode je u nedjelju 16. lipnja. Polazak je u 07:00 sati s Trga Musala. Kotizacija iznosi 5,00 KM, a uplata se može izvršiti prilikom polaska. U cijenu su uključeni troškovi prijevoza i vodiči.

Dvodnevni izlet, za polaznike škole i sve zainteresirane, uključuje noćenje u planinskoj kući na Bijelim vodama. Polazak je u subotu 15. lipnja s Trga Musala. Cijena dvodnevnog izleta je uključena u cijenu škole, a za ostale izletnike, koji nisu polaznici škole, kotizacija iznosi 10,00 KM. U cijenu su uključeni: troškovi prijevoza, vodiči i prenoćište. Zbog ograničenog broja noćenja, za dvodnevni izlet su obavezne prijave najkasnije do petka 14. lipnja do 21:00 sat. Prijave se mogu izvršiti u prostorijama Društva, u ulici Adema Buća 17a (Cernica), ili putem telefona 061 528 562. Obaveznu osobnu opremu čine: vreća za spavanje, posuda za vodu, obrok za dva dana, baterijska lampa i toplija garderoba.

Staza Rujište – Bijele vode dobro je markirana i vodi kroz gustu borovu i bukovu šumu. Zbog prekrasne šume i izuzetnih stijena, ova staza predstavlja poseban užitak za planinare. Bijele vode, visoka dolina bogata vegetacijom, smještena je u centralnom dijelu Prenja i nudi pristup okolnim vrhovima. Njeno ime „Bijele vode“ potiče od više izvora pitke vode koji se nalaze na dnu doline. Na Bijelim vodama smještena je planinska kuća, obnovljena zahvaljujući Fondaciji „Adnan Krilić“ iz Amerike, članovima Planinarsko-smučarskog društva „Prenj“ i pripadnicima Gorske službe spašavanja Stanice Mostar.  Dolina je okružena vrhovima Sivadije na istoku i Kamenca na zapadu, te nudi ugođaj netaknute prirode.

Pripadnici Gorske službe spašavanja Stanice Mostar održat će predavanja i izletnike upoznati s planinskim putevima i objektima, kretanjem u planini, opasnostima, ulogom gorske službe u planinarstvu, te ostalim specijalističkim službama. U večernjim satima planirano je druženje uz roštilj.

U nedjelju je, po raspoloženju izletnika, planiran izlet na Prijevorac (1700 metara nadmorske visine). S Prijevorca se može diviti pogledu koji se pred promatračem otvara. Na sjeveru se vide najviši vrhovi Prenja: Zelena glava, Otiš, Vjetrena brda, Osobac, Taraš i dolina Vlasni, a prema jugu pogled se pruža na dolinu Bijelih voda, Sivadiju i Kamenac, dok se u pozadini vidi Velež.

Tekst piše: Slađana Bem

Fotografija: PSD „Prenj“

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17