Međunarodno priznati certifikati dodijeljeni planinarskim vodičima u BiH

skolaSARAJEVO, 17. decembar 2012: Dodjelom 36 certifikata uspješnim kandidatima, na planini Igman je 16. decembra 2012. godine završena višesedmična obuka planinarskih vodiča za A i B kategorije. Obuku je organizovala Asocijacija za avanturistički turizam u Bosni i Hercegovini (ATA BiH),

  

  

u saradnji sa Planinarskim savezom Bosne i Hercegovine i uz podršku USAID-Sida FIRMA projekta.

Obuka je održana tokom protekle četiri sedmice u Bosanskom Petrovcu, Centru za obuku Smetovi pored Zenice, te na planinama Konjuh i Igman. Svi polaznici ove obuke prošli su kroz program koji je u potpunosti usklađen sa standardima Međunarodne federacije planinarskih vodiča, što je uspješnim kandidatima omogućilo sticanje međunarodno priznatog certifikata neophodnog za vođenje turističkih grupa planinarskim stazama različitih težina i kompleksnosti na profesionalan i siguran način.

Od 2004. godine do danas broj stranih posjetilaca u BiH je zabilježio rast za više od 80%, a u porastu je i njihov interes za ponude BiH u oblasti turizma na otvorenom. Posebnu popularnost kod inostanih posjetilaca uživa pješačenje uz pratnju vodiča.

Unazad desetak godina, samo mali broj stranih turista prepoznavao je BiH kao destinaciju za avanturistički turizam. Međutim, 2012. godine svjetski poznati časopis National Geographic svrstao je BiH u vrh najboljih svjetskih destinacija za avanturistički turizam, te se u narednoj godini očekuje porast interesa za ovu vrstu posjeta.

Obuka planinarskih vodiča dio je redovnih aktivnosti koje, uz podršku USAID- SidaFIRMA prijekta, provodi ATA BiH u cilju unapređenja kvaliteta sadržaja turističke ponude i jačanja profesionalizma različih pružalaca usluga u ovoj oblasti.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17