GSS završen ljetni tečaj

gss zavrsni seminar 2 1U nedjelju, 30.09.2012. godine, u Parku prirode Rujište uručeno je 11 diploma o završenom ljetnom tečaju za gorske spašavatelje. Ovim činom su: Saša Drače, Asmir Ugljen, Jasmin Ugljen, Denis Ćorić, Anel Gološ, Osman Vejzović, Alim Abazović, Sanjin Drljević, Edin Jazvin, Armin Skando i Slađana Bem službeno postali pripravnici Gorske službe spašavanja Stanice Mostar.

U okviru obuke pripravnici su se upoznali s organizacijom Gorske službe spašavanja i zakonskim okvirima njenog djelovanja, a stekli su znanja i vještine iz: orijentacije, meteorologije, prevencije i djelovanja u slučaju opasnosti, čvorologije, prve pomoći, izrade improviziranih nosila, ljetnih tehnika spašavanja, horizontalnog napredovanja uz pomoć tirolske prečnice, te su teoretski upoznati s osnovama helikopterskog spašavanja.
Inače, osnovni kriterij za primanje u članstvo Gorske službe spašavanja je da kandidat mora biti registrirani član nekog planinarskog društva koje je članica planinarskog saveza BiH, te se iskazati aktivnošću, iskustvom i postignutim rezultatima. Osim tog osnovnog kriterija, kandidat/kinja mora biti stariji od šesnaest godina, fizički i mentalno zdrav, te se dobrovoljno opredijeliti da svoje vrijeme besplatno posveti spašavanju ljudskih života.
Završetkom osnovnog školovanja, koje se sastoji od završenog ljetnog i zimskog tečaja i u prosjeku traje dvije godine, a na prijedlog stanice, pripravnik pristupa ispitu za gorskog spašavatelja koji je cjelovit i zahtjeva znanje iz teoretske i praktične obuke. Nakon položenog ispita prima se iskaznica i značka s brojem, te se postaje gorskim spašavateljem. Gorski spašavatelji mogu nastaviti i druge specijalističke obuke: helikoptersko spašavanje, upravljanje potragama, obuka za vodiča potražnog psa, spašavanje iz potopljenih speleoloških objekata itd.
Stanicu Mostar, koja trenutno broji 39 članova, čine alpinisti, visokogorski planinari i skijaši, koji su posebnom obukom osposobljeni za pružanje prve medicinske pomoći na nepristupačnim terenima i područjima zahvaćenim vremenskim neprilikama.

  • boca
  • emporium
  • luka
  • primaco
  • unior

Izvještaj sa ljetne škole alpinizma

Opširnije »

BUDITE OPREZNI: Poskok ugrizao ženu dok je brala gljive

Opširnije »

Na Salcano MTB Cup – Sarajevo UCI C3 najbrži Filip Turk i Jovana Crnogorac

Opširnije »

Mosor dobio novo planinarsko sklonište

Opširnije »

Dan istarskih planinara 18. listopada

Opširnije »

Via Dinarica Trailer

Opširnije »

Prokletije – Jezerski vrh

Opširnije »

Splitski alpinistički par osvojio tri najviša balkanska vrha

Opširnije »

SCORPIO CENTAR U NOVOM SVJETLU

Opširnije »

Pošaljite sadržaj

Opširnije »

  

click logo    designer17